Image
Rebecka Eidenert, vd för Studentbostäder i Norden.

Skattesmällen för Studentbostäder i Norden står fast

Juridik Studentbostäder i Norden AB har fått beskedet att förvaltningsrätten beslutat att avslå SBS:s överklagande avseende Skatteverkets omprövningsbeslut av redovisad mervärdesskatt. SBS avser att överklaga förvaltningsrättens dom.


Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson.

Kristerssons fokus på att stoppa brottslighet kopplad till byggbranschen

Juridik Under tisdagen besökte statsminister Ulf Kristersson och finansminister Elisabeth Svantesson Göteborg. Besöket var förlagt till Tullverket i Göteborgs hamn och satte strålkastaren på bekämpandet av den organiserade brottsligheten. Regeringen vill strypa den ekonomiska motorn hos gängen, där olaglig uthyrning av arbetskraft till byggbranschen samt storskaliga stölder från byggarbetsplatser är en stor del.


Fastigheten som Skatteverket nu ska hyra.

Galären tecknar nytt hyresavtal med Skatteverket

Uthyrning Galären i Luleå AB och Skatteverket har tecknat hyresavtal för myndighetens nya kontor i Luleå. Hyresavtalet är tecknat på sex år och avser runt 2 000 kvadratmeter lokaler.


Möjligheten för företag att söka elstöd stängde den 25 september. Totalt har 118 601 företag i elområde 3 och 4 sökt stödet. Mest stödpengar har gått till verksamheter inom fastighetsbranschen och detaljhandeln.

Lista: Mest elstöd har gått till fastighetssektorn och detaljhandeln

Lista Möjligheten för företag att söka elstöd stängde den 25 september och totalt har 118 601 företag i elområde 3 och 4 sökt stödet enligt Skatteverket. Totalt har 16,5 miljarder kronor betalats ut i elstöd till företag och mest stödpengar har gått till verksamheter inom fastighetsbranschen och detaljhandeln. Här presenterar Fastighetssverige en lista på hur mycket elstöd som fastighetssektorn har beviljats och fått utbetalt sedan den 30 maj då ansökningarna öppnade.


Över 36 000 ansökningar om elstöd kopplade till företag inom bygg- och fastighetsverksamhet har inkommit till Skatteverket sedan ansökan öppnade den 30 maj och merparten har också redan beviljats stöd. Ansökan stänger den 25 september.

Över tre miljarder har betalats ut i elstöd till bygg- och fastighetsaktörer

Bolag Sedan den 30 maj då ansökan om elstöd för företag öppnade hos Skatteverket har det betalats ut närmare tolv miljarder kronor i elstöd till drygt 81 000 företag i Sverige. Över 36 000 av ansökningarna om elstöd hör till bygg- och fastighetsverksamhet, och med hjälp av Skatteverkets statistik kan Fastighetssverige visa hur mycket som beviljats och betalats ut sedan ansökan öppnade för över tre månader sen.


Närmare 19 000 ansökningar om elstöd kopplade till bygg- och fastighetsverksamhet har inkommit till Skatteverket under den första månad som stödet gått att söka. Merparten har också beviljats stöd.

Över 1,2 miljarder har betalats ut i elstöd till bygg- och fastighetsaktörer

Bolag Under den första månaden sedan det att ansökan om elstöd till företag öppnade har över 39 000 företag sökt elstöd och Skatteverket har betalat ut drygt 5,4 miljarder kronor. Över 19 000 av ansökningarna om elstöd hör till bygg- och fastighetsverksamhet, det kan Fastighetssverige visa med hjälp av Skatteverkets senaste statistik över de ansökningar som hittills har beviljats och betalats ut.


Tusentals företag kopplade till bygg- och fastighetsverksamhet har redan sökt elstöd för företag och merparten har också redan beviljats stöd.

Unik lista: Så mycket elstöd har betalats ut till bygg- och fastighetssektorn

Lista Under de första tre dagarna sedan det att ansökan om elstöd till företag öppnade har över 17 000 företag sökt elstöd och Skatteverket har betalat ut drygt 1,9 miljarder kronor. Över 5 000 av företagen som sökt hör till bygg- och fastighetsverksamhet, det kan Fastighetssverige visa med hjälp av unik statistik över de ansökningar som hittills har beviljats och betalats ut.


Förslaget är att ansökningsperioden ska löpa från 30 maj till 25 september 2023.

Företag kan söka elstöd hos Skatteverket från 30 maj

Ekonomi/Finansiering Skatteverket har fått i uppdrag av regeringen att hantera elstöd till företagen. Stödet ska sökas digitalt via en e-tjänst som beräknas öppna den 30 maj. Pengarna betalas ut via företagets skattekonto. Det framgår av ett förslag som har presenterats av regeringen.


Diös utvecklar nytt kontor till Skatteverket i Sundsvall.

Diös utvecklar nytt kontor till Skatteverket i Sundsvall

Uthyrning Nu är det klart att fastighetsägaren Diös och Skatteverket tecknar ett grönt hyresavtal om 2 500 kvadratmeter modern kontorsyta på Thulegatan/Norra Järnvägsgatan i centrala Sundsvall. Det nya kontoret utvecklas för att möta myndighetens uppdaterade arbetssätt och rustas med moderna lösningar för energi och teknik. Inflyttning beräknas ske i början på maj 2023.


Den tidigare storägaren i Heba, Leif Edlund, krävs på 2,2 miljarder kronor av Skatteverket.

Miljardskattesmäll för tidigare storägare i Heba

Juridik En tidigare storägare i bland annat Heba upptaxeras på mer än två miljarder kronor.


Liia Nõu, vd för Pandox.

Pandox vinner tvist mot Skatteverket

Juridik Förvaltningsrätten i Stockholm har nu meddelat dom och bifallit Pandox talan i bolagets tvist med Skatteverket. Domen innebär att den beskattningshöjning som Skatteverket beslutade om 2019 undanröjs.


Skatteverket lämnar sin stora förhyrning i Fabeges fastighet Nöten 4 i Solna Strand den sista mars. Så ska bolaget jobba med att fylla den stora vakansen.

Nöten som Fabege ska knäcka – och fylla

Bolag Fabege redovisar en nettouthyrning på 162 miljoner kronor för 2021 – en av de bästa noteringarna någonsin för bolaget. Vd:n Stefan Dahlbo ser med tillförsikt fram emot 2022 där en av bolagets största utmaningar blir att ställa om den stora fastigheten Nöten i Solna Strand där Skatteverket lämnar sin förhyrning på närmare 50 000 kvadratmeter den sista mars. Här berättar han mer om arbetet med fastigheten och hur Fabege ska förbättra uthyrningsgraden i beståndet som just nu ligger runt 90 procent.


Rebaz Wahab, ansvarig för KPMG:s fastighetstaxeringsgrupp.

Taxeringsvärdet höjs ytterligare – kan leda till flyttkarusell

Ekonomi/Finansiering Skatteverket har publicerat nya nyckeltal som ska ligga till grund för den nya fastighetstaxeringen 2022. För storstäderna kan revisionsföretaget KPMG konstatera kraftiga höjningar av taxeringsvärdena i speciellt Stockholm men även i Göteborg och flertalet regionstäder. För Fastighetssverige berättar Rebaz Wahab, ansvarig för KPMG:s fastighetstaxeringsgrupp, mer om vad höjningarna betyder för fastighetsägarna och var den ekonomiska smällen blir som störst.


Stenvalvet hyr ut till Skatteverket

Uthyrning Stenvalvet har tecknat ett sexårigt hyresavtal med Skatteverket i fastigheten Vägbrytaren 1 i Eskilstuna, känd som K43.


Så ska skattetrion lyckas med egna bolaget

Ekonomi/Finansiering Skattejuristerna Ida Suneson, Ida Gabre Brånby och Annika Arnström, experter inom fastighetstaxering och tidigare anställda på EY har startat det egna bolaget AXI Property Tax. För Fastighetssverige berättar Ida Gabre Brånby om vad som låg bakom beslutet att bryta sig loss och hur man ska utveckla verksamheten. "Vi ser redan nu att vi behöver anställa fler", säger hon.


Stenvalvet bygger nytt kontor åt Skatteverket

Uthyrning Stenvalvet har tecknat ett nytt sexårigt avtal med Skatteverket i fastigheten Kardmakaren 20 i Falun. På en yta av 3 200 kvadratmeter ska ett nytt storkontor skapas för cirka 200 arbetsplatser.


2,4 miljoner småhus får nytt taxeringsvärde

Sverige Snart får ägare till 2,4 miljoner småhus ett förslag till nytt taxeringsvärde eller en deklaration inför småhustaxeringen 2018. Taxeringsvärdena beräknas öka med i genomsnitt 26 procent.


Skatteverket: "Nu slår vi till fullt ut"

Juridik Nu tillämpas det fulla regelverket för att komma åt fusk på byggarbetsplatser. - Nu ska vi ge oss på det att hitta de som går under radarn, säger Conny Svensson, rikssamordnare för personalliggare på Skatteverket.


Bostadsrätterna: "Bostadsrättsföreningarnas styrelser hamnar i en helt omöjlig situation"

Sverige Bostadsrätternas vd Ulrika Blomqvist reagerar på Skatteverkets beslut om reavinstskatt.


Nordika hyr ut i Electra Building

Uthyrning Nordika hyr ut till bland annat Skatteverket och Intel i Electra Building i Kista. Totalt rör det sig om 5 000 kvadratmeter, vilket betyder att vakansgraden nu ligger under tio procent.