Image
I 17 av 21 län höjs taxeringsvärdet för hyreshus.
I 17 av 21 län höjs taxeringsvärdet för hyreshus. Bild: iStock

Taxeringsvärdet höjs för hyreshus i 17 län

Ekonomi/Finansiering Fastighetstaxeringen för kommersiella fastigheter öppnar den 9 september. I genomsnitt höjs taxeringsvärdet för hyreshus med 2 procent sedan den förra taxeringen 2022. Preliminära siffror visar att värdet höjs för hyresfastigheterna i 17 av 21 län.
Publicerad den 9 September 2024

Hyreshus, industrienheter, elproduktionsenheter, ägarlägenheter, specialenheter och täktmarker ska taxeras vid 2025-års fastighetstaxering. Totalt berörs drygt 307 000 fastigheter varav 225 000 ska deklareras.

Genomsnittet av taxeringsvärdena för hyreshus i de 21 länen visar en uppgång med 2 procent. Preliminärt får hyresfastigheterna ett höjt värde i 17 län. Gävleborgs och Västernorrlands län får de största höjningarna. Taxeringsvärdena i Hallands och Stockholms län går ned mest. I fyra av länen är taxeringsvärdet i stort sett oförändrat.

Fastighetsdeklarationer och förslag till nytt taxeringsvärde skickas till ägare av hyreshus och industrifastigheter mellan den 9 och den 30 september. De som har digital brevlåda får meddelande om förslag till nytt taxeringsvärde eller fastighetsdeklaration från och med den 9 september.

De som äger hyreshus- eller industrifastighet men som inte har digital brevlåda får blanketter med posten från och med den 25 september. Även övriga fastighetstyper får deklarationerna eller förslagen till nytt taxeringsvärde utskickat med post från och med den 25 september.
Sista dagen att deklarera är den 1 november 2024.

– Fastighetsägarna får antingen en fastighetsdeklaration som de måste skicka in eller ett förslag till nytt taxeringsvärde. Den som har fått ett förslag där alla uppgifter stämmer behöver inte göra något, säger Jan Berghök, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Hyreshus och ägarlägenheter taxeras vart tredje år och övriga fastighetstyper vart sjätte år. Den förra taxeringen av hyreshus och ägarlägenheter genomfördes 2022 medan övriga fastighetstyper taxerades 2019. Taxeringsvärdet speglar de senaste årens prisutveckling. Taxeringsvärdet ska bestämmas till ett belopp som motsvarar 75 procent av det sannolika marknadsvärdet två år före taxeringsåret.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Bostadsbyggandet har investeringsbehov på 1 000-2 000 miljarder"

Bostäder Räntan, löneutvecklingen och byggpriserna är faktorer som kommer påverka vägen framåt när krisen för bostadsbyggnadet har bottnat ur. Fast krisen och dess effekter är långt ifrån över menar Lennart Weiss, Veidekkes kommersiella direktör, när han gästade Västsvenska Handelskammarens seminarium på temat om vägen framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige