Image
Vision för Svenska Ostindiska Companiets nya huvudkontor i Fiskhamnen i Göteborg.
Vision för Svenska Ostindiska Companiets nya huvudkontor i Fiskhamnen i Göteborg. Bild: Rstudio For Architecture

Vision för Svenska Ostindiska Companiets nya huvudkontor i Fiskhamnen i Göteborg

Bygg/Arkitektur Rstudio for architecture har tagit fram visionen för det nya SOIC-huset som präglas av öppenhet och tillgänglighet. Byggnaden speglar handelsrelationen mellan SOIC och Asien och kopplar an till 1650-talets masthuggeri och asiatisk byggnadskultur.
Publicerad den 2 September 2022

Svenska Ostindiska Companiet, SOIC AB, som nu åter drar igång sin verksamhet, satsar på att bygga sitt huvudkontor i östra delen av det fiskhamnsområde som Göteborgs kommun nu vill utveckla till ett besöksmål. Husets namn skall bli SOIC-huset. Verksamheten omfattar idag också tre dotterbolag, SOIC Ship Management som ansvarar för skeppet Götheborg, SOIC Trading & Logistics AB som fokuserar på handel och finansbolaget SOIC Asset Management AB.

– Med detta läge knyter vi an till stadens historia där sjöfarten och handeln var tongivande. Svenska Ostindiska Companiet spelade en helt avgörande roll för stadens utveckling under 1700-talet. Vår avsikt är att fortsätta utveckla SOIC som ett handelsbolag med fokus på den spännande och växande asiatiska marknaden och därmed också fortsätta att stärka Göteborg som affärscentrum, säger Stefan Björk, ordförande och ägare av SOIC AB.

– Vår avsikt är också att i denna nya byggnad ta vara på och visa SOIC:s historia med bland annat det material som idag finns samlat kring skeppet Götheborg. Ett spännande turistmål, säger Stefan Björk.

I det nya huset skall också den göteborgsbaserade internationella logistik-koncernen Greencarrier ha sitt nya huvudkontor. Även detta bolag ägs av Stefan Björk.

SOIC-huset, som skall uppföras i tidsenlig klassisk still, behöver inte vara exklusivt för SOIC och Greencarrier, utan kan mycket väl inrymma andra hyresgäster som behöver kontor eller lokaler för försäljning, restauranger med mera. Det viktiga är dock namnet, SOIC-huset, den historiska bilden och kopplingen till stadens historia.

– Mot denna bakgrund gör vi därför redan nu en framställan om etablering till Stadsbyggnadskontoret om förvärv av mark eller annat upplåtelsealternativ för byggnation av fastighet till Fastighetskontoret och Higab. Jag är övertygad om att SOIC-huset skulle bidra till att ge det nya fiskhamnsområdet en stark attraktionskraft och bidra till att skapa ett mycket levande område, förklarar Stefan Björk.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Hjärnan i fokus när AMF "labbar" framtidens kontor

Bygg/Arkitektur Med hjärnan i fokus. Så kan man kanske sammanfatta hur AMF Fastigheter tillsammans med Merry Monday tagit sig an det nya huvudkontoret. I hjärtat av Mood-huset så kommer kollegorna med start måndag välkomnas in i tre av årets årstider. Fastighetssverige var där för att få ta del av de tankar som format det framtidsspanande kontorslandskapet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige