Image

Vasakronan: Värdeökning 2,4 procent

Bolag Vasakronans värdeförändring på fastigheter uppgick till 2 227 miljoner kronor under Q1. Beståndets värde är nu uppe i 94,6 miljarder kronor.
Publicerad den 30 April 2015
Fredrik Wirdenius. Bild: Vasakronan
Fredrik Wirdenius.

Hyresintäkterna ökade med två procent i ett jämförbart bestånd och uppgick totalt till 1 499 miljoner kronor (1 469).

Uthyrningsgraden ökade till 92,2 procent (91,1).

Driftnettot var oförändrat i ett jämförbart bestånd och uppgick totalt till 1 039 miljoner kronor (1 025).

Resultat före värdeförändringar och skatt ökade till 717 miljoner kronor (684) till följd av ett förbättrat räntenetto men även av ett ökat driftnetto
Värdeförändring på fastigheter uppgick till 2 227 miljoner kronor (521), vilket motsvarar en värde-ökning på 2,4 procent (0,6). Beståndets värde uppgick vid periodens utgång till 94,6 miljarder kronor.

Orealiserad värdeförändring på finansiella instrument uppgick till -501 miljoner kronor (-667) till följd av sjunkande långa marknadsräntor.

Resultat efter skatt ökade till 1 926 miljoner kronor (420).

Efterfrågan på kontors- och butikshyresmarknaden var fortsatt hög. I beståndet genomfördes nyuthyrningar motsvarande en årshyra om 101 miljoner kronor (94) och omförhandlingar genomfördes med en ny utgående hyra som i genomsnitt överstiger den tidigare med 3,3 procent. Bland annat blev fastigheten Repslagaren i centrala Lund fullt uthyrd genom ett femårigt avtal med Lunds kommun.

Värdet på fastigheterna ökade med 2,4 procent under årets första kvartal. Störst var ökningen i Göteborg och Stockholm där värdet ökade med närmare 3 procent. Värdeförändringen förklaras främst av sänkta avkastningskrav.

- Låga räntor i kombination med god efterfrågan på hyresmarknaden gör att mycket kapital söker sig till fastighetssektorn. Den höga kvaliteten i vår fastighetsportfölj och potentialen i vår projektutveckling ger goda förutsättningar för en stark värdeutveckling under 2015, vilket också den kraftiga värdeuppgången under första kvartalet indikerar, säger Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige