Image

Var tionde företagare överväger att lämna utsatta områden

Stockholm Kriminalitet är en stor del av småföretagens vardag i utsatta områden. Nästan ett av tio företag överväger att flytta eller lägga ned sin verksamhet. Störst är otryggheten i Hallunda, Hallonbergen, Kungsängen och Jakobsberg. I Södertälje har det dock skett en förbättring. Det visar en ny undersökning från Stockholms Handelskammare.
Publicerad den 24 Oktober 2017
Maria Rankka. Bild: Stockholms Handelskammare
Maria Rankka.

– Mer än var tredje småföretagare i utsatta områden har någon gång utsatts för brottslighet. Nära var tionde företag överväger att flytta verksamheten på grund av kriminalitet. Detta är alarmerande siffror som politiker och polis måste ta på ännu större allvar, säger Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare.

Kriminaliteten handlar främst om hot, våld och rån.
– Kriminaliteten drabbar i första hand de lokala småföretagen, vilket begränsar deras möjligheter att skapa nya arbetstillfällen. Förekomst av kriminalitet är därmed inte bara ett resultat av, utan också en förklaring till högre lokal arbetslöshet. Det är dags att prioritera ännu mer polisiär närvaro, kommunala ordningsvakter och utbyggd kameraövervakning i utsatta områden. Säkerhet är en viktig faktor för att skapa ett bättre företagsklimat, säger Maria Rankka.

Några jämförelser ur rapporten:
* Nära en av tio intervjuade småföretagare i utsatta områden överväger att flytta verksamheten.
* Över en tredjedel av de intervjuade småföretagen uppger att de någon gång har utsatts för brott.
* Särskilt alarmerande ser läget ut att vara i Botkyrka. I Hallunda uppger nio av tio intervjuade att de den senaste tvåårsperioden har utsatts för brott. Hela 56 procent av de intervjuade småföretagen uppger att Botkyrka har blivit otryggare de senaste fem åren.
* Intervjuer med småföretag i Södertälje indikerar att det skett en förbättring efter polisens, kommunens och övriga myndigheters insatser som tog sin början 2010, Tore II. De har genom riktade insatser lyckats vända spiralen. Småföretagarna som intervjuats uppger att de har blivit tryggare senaste fem åren och mindre brottsutsatta.

Fakta om undersökningen:
Demoskop har på Handelskammarens uppdrag genomfört en totalundersökning med 286 face-to-face-intervjuer bland företag med större dagligvarubutiker, restauranger och servicetjänstföretag. De intervjuade är antingen ägare eller huvudansvariga för näringsverksamheter i så kallade utanförskapsområden i Stockholms län.
Handelskammaren har valt ut dessa områden utifrån ett index: Indexet är en sammanvägning av följande tre faktorer: Andel förvärvsarbetande i 20-65 år, befolkningens medianinkomst, andelen med utländsk bakgrund.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så tickar Arnhult-bolagets portfölj nedåt

Transaktioner M2 Asset Management, genom fastighetsverksamheten M2 Gruppen, fortsätter tunna ut portföljen. Denna gång blir det på den sista småländska marknaden som de har kvar i portföljen. Fastighetssverige har kartlagt hur bolaget portfölj krympt det senaste året.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige