Image
Nooshi Dadgostar, partiledare för Vänsterpartiet, och Ali Esbati, ekonomisk-politisk talesperson.
Nooshi Dadgostar, partiledare för Vänsterpartiet, och Ali Esbati, ekonomisk-politisk talesperson. Bild: Riksdagen

Vänsterpartiet vill se statlig förtur att köpa SBB:s fastigheter

Bolag Vänsterpartiet kommer att begära en extra debatt i riksdagen och lägga ett utskottsinitia­tiv så att SBB:s fastigheter återförs till det offentliga, det skriver partitopparna Nooshi Dadgostar och Ali Esbati i en debattartikel i DN. Förslaget innebär att Vänsterpartiet vill snabbutreda en statlig förköpsrätt av fastigheter, bland annat för att kunna ta över delar av SBB:s fastighetsbestånd och samtidigt undvika en budstrid.
Publicerad den 26 Maj 2023

Krisande SBB har nu också blivit en politisk fråga, detta efter att Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar tillsammans med partiets ekonomisk-politiske talesperson Ali Esbati skrivit en debattartikel i Dagens Nyheter där man går hårt åt det pressade fastighetsbolaget och föreslår en statlig förköpsrätt av fastigheter:
"Krisande SBB äger hundratals fastigheter som inte får hamna hos säker­hetspolitiskt skadliga aktörer. Går Sverige in som budgivare trissas priset bara upp, vilket innebär mer pengar i ägarnas fickor. Regeringen måste snabbutreda en statlig förköpsrätt som är applicerbar på fallet SBB, skriver duon bland annat.

SBB är som bekant redan ett enormt pressat bolag efter den senaste månadens kursras där B-aktien tappat över 60 procent i värde och nu handlas för runt fem kronor. Bolaget har redan sålt nästan hela sitt innehav i JM och det finns en aviserad ambition att sälja fastigheter för ytterligare sex miljarder kronor för att betala av skuld och stärka balansräkningen.

Vänsterpartiet föreslår dock i sin debattartikel att staten borde få en förköpsrätt när det gäller eventuella förvärv av bolagets fastigheter.
"Cirka 750 samhällsviktiga fastigheter ägs av SBB. Men staten behöver inte ­passivt se på när dessa fastigheter ­riskerar att hamna hos olämpliga ägare. Regeringen måste nu säkra att dessa samhällsfastigheter återförs till det offentliga. De får inte hamna hos oseriösa eller säkerhetspolitiskt skadliga ägare. Ett uppköp bör dock ske utan att i onödan berika bolagets ägare, vilket kräver ny lagstiftning", skriver man vidare i artikeln.

Nooshi Dadgostar och Ali Esbati menar att staten nu behöver agera när det gäller fallet SBB. De vill dock inte att man går in på fastighetsmarknaden som budgivare på SBB:s fastigheter.
"Med en förköpsrätt kommer fastigheterna i stället att säljas till det värde marknaden anser att de har och staten kan då överta fastigheterna till ett rättvist marknadspris. Ägarnas framtid och eventuella konkurs bestäms då av marknaden."

Duon föreslår att regeringen måste ge ett tilläggsdirektiv att snabbutreda en statlig förköpsrätt, som även gäller fastig­heter som aktiebolag äger och som är applicerbar på fallet SBB.
"Prioriteras frågan kan riksdagen före sommaren ta beslut om statlig förköpsrätt och därmed rädda tillbaka de offentliga fastigheterna", skriver dem och tillägger att partiet kommer att begära en extra debatt i riksdagen och lägga ett utskottsinitiativ med denna inriktning.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Northvolt backar från fabriksplaner – här är Borlänges största fastighetsägare

Bolag En bomb slog ner i Borlänge under onsdagen. Batteritillverkaren Northvolt skrotar sina planer på att bygga en fabrik i staden och 1 000 jobb uteblir. Samtidigt framkommer det att bolaget vill sälja den 900 000 kvadratmeter stora marken. Fastighetssverige har kartlagt de tio största fastighetsägarna i kommunen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige