Image
Catena investerar i Landvetter.
Catena investerar i Landvetter. Bild: Catena

Utveckling av Logistikposition Landvetter kan påbörjas

Bygg/Arkitektur Den detaljplan som antogs av Härryda kommun under november har nu vunnit laga kraft. Det innebär att Catenas markförvärv i området kring flygplatsen kommer att verkställas och att utvecklingen av Logistikposition Landvetter kan komma igång.
Publicerad den 21 December 2021

Catena tecknade 2019 ett markanvisningsavtal med Härryda kommun avseende fastigheten Dansered 1:64 som ligger i anslutning till Landvetter flygplats utmed väg 40. I samband med lagakraftvunnen detaljplan har kommunfullmäktige i Härryda kommun beslutat om markaffär med Catena. Den totala markytan omfattar 210 000 kvadratmeter och köpeskillingen är 189 miljoner kronor. Genom förvärvet möjliggörs byggnation av logistikanläggningar med en uppskattad uthyrningsbar yta om 95 000 kvadratmeter till en investering om cirka 800 miljoner kronor på sikt.

Ambitionen är att uppföra högprofilerade logistikanläggningar med höga krav på arkitektur och hållbarhet. Bland annat ska anläggningarna som Catena uppför på platsen certifieras enligt Breeam Very Good och en rad olika insatser planeras för den biologiska mångfalden i området.

Catena bedömer att området kring Landvettermotet har potential att bli ett av landets främsta logistiknav. Läget är optimalt för omlastning av gods och varor som dels försörjer Göteborgsregionen, dels övriga Norden med nära access till motorvägar, hamn och flygplats.

– Vi känner av en stor efterfrågan i regionen, här möts viktiga transportleder och det finns tillgång till unik kompetens inom logistik och transport. Med genomtänkt utveckling och förvaltning av de nya byggnaderna kan vi bidra till ett långsiktigt mer hållbart logistiskt nätverk som matchar de behov som kommer med förändrade handels- och konsumtionsmönster och som uppfyller kraven för moderna och attraktiva arbetsplatser, säger Jonas Arvidsson som är regionchef Göteborg på Catena.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Catena AB på Branschguiden

Raka spåret till smartare logistik

På ett hållbart sätt och genom samarbete utvecklar vi på Catena effektiva logistikanläggningar som försörjer storstadsregioner i Skandinavien.
Vi erbjuder Sveriges bästa nät av moderna och strategiskt placerade fastigheter som erbjuder optimala förutsättningar för ett smartare lager- och varuflöde.

Genom proaktivt arbete och kontinuerlig bevakning av trender inom logistikmarknaden kan vi säkerställa att våra kunder är rustade för framtidens logistik.

Läs mer om Catena AB på Branschguiden

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Dystra siffran blottar mager start för finska transaktionsåret

Bolag Den finska transaktionsmarknaden började sakta in under Q3 2022 och hittills under 2023 har aktiviteten varit skral med en transaktonsvolym på ynka 300 miljoner euro, drygt tre miljarder kronor. För helåret 2022 nådde den finska marknaden upp i en volym på 7,2 miljarder euro. Hanna Kaleva på KTI berättar mer om det finska fastighetsåret 2022 och utsikterna för 2023.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige