Image

Transaktionsvolymen ner 76 procent

RAPPORTER Transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden minskade med 76 procent det första kvartalet 2009, jämfört med samma period föregående år. Totalt handlades för 4,5 miljarder kronor, enligt NewsecBarometern Q1 2009.
Publicerad den 6 April 2009

Jämfört med 2007 är minskningen hela 82 procent.

- Den kraftiga inbromsningen på transaktionsmarknaden beror främst på det kärva finansieringsläget, vilket har inneburit både färre och mindre affärer under första kvartalet i år jämfört med de tidigare årens första kvartal. Nybelåning av fastigheter till rimliga villkor är fortsatt extremt svårt, säger Marie Bucht, analyschef på Newsec.

- Dessutom kan vi konstatera att de flesta transaktionerna gjordes i Stockholmsområdet och att det var svenska aktörer på köpsidan i samtliga fastighetstransaktioner över 100 miljoner kronor.

Så sent som 2007 stod internationella investerare för cirka 60 procent av den totala investeringsvolymen i Sverige. I slutet av 2007 började de dock inta en alltmer avvaktande hållning i takt med den tilltagande globala finanskrisen. Under 2008 minskade de utländska aktörernas andel av transaktionsvolymen med 34 procentenheter till totalt 25 procent. De dominerande investerarna är svenska fastighetsföretag och institutioner med låg belåningsgrad. Efterfrågan på fastigheter med moderna och effektiva kontorslokaler i bra kommunikativa lägen är fortsatt relativt god.

Den största transaktionen under kvartalet var AMF Fastigheters köp av tomträttsfastigheten Hammaren 15, numera kallad Europahuset, i centrala Stockholm från Rreef Investment GmbH, ett dotterbolag till Deutsche Bank. Andra betydande transaktioner under perioden var Alectas köp av en handelsfastighet i Borås, med Ica Maxi Stormarknad som största hyresgäst på ett 25-årigt hyresavtal, och köpet av en industri- och lagerfastighet i Nyköping, med Nyköpings kommun som hyresgäst på ett 20-årigt hyresavtal. Dessutom sålde det kommunala bostadsbolaget Fastighets AB Förvaltaren i Sundbyberg fyra fastigheter till bostadsrättsföreningar till en sammanlagd köpeskilling om drygt 480 miljoner kronor. Ytterligare en stor affär var AFA Fastigheters köp av fastigheten Elefanten Mindre 1, belägen på Drottninggatan i centrala Stockholm, från Fabege.
De flesta fastighetsägare har idag starka kassaflöden, men en del har problem med finansieringsavtal. Fastighetsvärdena för kontor i Stockholm CBD bedöms ha sjunkit med cirka 10-15 procent jämfört med toppnoteringen för 1-2 år sedan.

- På hyresmarknaden upplever vi nu början på en nedgång. Det är dock stor skillnad mellan olika objekt och mikrolägen och för de mest attraktiva lokalerna har nedgången varit marginell.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige