Image

Transaktionsljusning i Europa

RAPPORTER Transaktionsvolymen för kommersiella fastigheter i Europa ökade med 40 procent under tredje kvartalet. Det visar en färsk rapport från Jones Lang LaSalle.
Publicerad den 8 Oktober 2009

De senaste siffrorna från Jones Lang LaSalle som visar volymen för direktinvesteringar i kommersiella fastigheter i Europa offentliggjordes i samband med den pågående fastighetsmässan Expo Real i München, Tyskland.

Den totala transaktionsvolymen för kommersiella fastigheter i Europa under kvartal 3 2009 var 18 miljarder euro – en ökning med 40 procent jämfört med samma period året före (EUR 12,9 miljarder).

Tony Horrell, chef för European Capital Markets vid Jones Lang LaSalles europeiska huvudkontor i London säger:
- Detta är det andra kvartalet i rad där vi noterar ökande transaktionsvolymer och vi tror därmed att vi nu har nått botten på fastighetsmarknaden med låga transaktionsvolymer som följd, bakom oss för den här gången. Vi väntar oss att volymerna för årets sista kvartal kommer att öka ytterligare och att den totala transaktionsvolymen för 2009 hamnar kring EUR 60 miljarder. Trots att vi ser en ökad aktivitet på marknaden, så kommer transaktionsvolymen för helåret 2009 att motsvara en minskning med 45 procent jämfört med helåret 2008. Man bör även komma ihåg att volymerna för 2008 i sin tur motsvarade en minskning med 55 procent jämfört med 2007.

Horrell tillägger vidare:
- Vi har under sommarmånaderna märkt en markant förbättrad stämning bland marknadens aktörer och tydliga signaler om ett nyingjutet förtroende på flera av de dominerande europeiska fastighetsmarknaderna. Ökat förtroende och förbättrad stämning har en förmåga att kraftigt påverka marknaderna, och för tillfället ser vi just den förbättrade stämningen och det ökade förtroendet som de huvudsakliga drivkrafterna bakom den ökade aktiviteten och de ökande transaktionsvolymerna. Denna pånyttfödda positivism sträcker sig över de flesta europeiska marknader och de flesta marknadssektorer.

Investerarnas uppmärksamhet och intresse koncentreras framförallt till högkvalitativa, stabilt avkastande tillgångar. Detta har medfört att marknaden på många sätt segmenterats i två delar – dels de absolut bästa objekten, och dels "allt annat". De aktiva investerarna lockas dessutom av de betydligt mer transparenta och välutvecklade västeuropeiska fastighetsmarknaderna, särskilt de marknader som genomgått de allra största priskorrektionerna – på vissa europeiska marknader handlar det om 50-procentiga prisfall för fastighetstillgångar under de senaste två åren. Resultatet har blivit en betydligt förskjuten europeisk fastighetsmarknad, där vissa länder erfar ett betydligt större intresse och ser en ljusare framtida utveckling, än många andra.

Vissa marknader, till exempel London, är för närvarande översköljda med kapital, ofta från förmögna privatpersoner. Även institutionerna har börjat se ett ökat inflöde av kapital till de många fastighetsfonder som under de senaste två åren drabbats mycket hårt av den negativa stämningen på marknaden. De tyska, så kallade Open Ended-fonderna, har också sett ett ökat inflöde av kapital och åter börjat spela en aktiv roll på de flesta europeiska marknader. En alltmer framträdande ståndpunkt bland marknadsaktörerna är att de allra bästa investeringsmöjligheterna uppenbarar sig strax före en allmän och genomgripande marknadsuppgång/återhämtning. Så fort tydliga signaler om en sådan marknadsåterhämtning börjar sändas ut, kommer allt färre tillgångar att nå marknaden, då potentiella säljare kommer att välja att bevaka sina positioner och behålla sina innehav.

De så kallade Cross Border-transaktionerna har åter börjat öka i antal och volym och växer generellt snabbare än de inhemska investeringarna. Vissa marknader, såsom Tyskland, Sverige och Ryssland fortsätter dock att vara främst drivna av inhemsk efterfrågan, medan Storbritannien, Spanien och Frankrike noterar ett ökat utländskt intresse under det tredje kvartalet.


Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Besqabs vd kommenterar varslet

Bolag Under gårdagen meddelade Besqab att man tänker varsla 25 anställda om uppsägning efter sammanslagningen mellan Aros Bostadsutveckling och Besqab. Det nya bolagets vd, Magnus Andersson, svarar nu på Fastighetssveriges frågor om, bland annat, vad tanken bakom varslet har varit och hur det känns att ge beskedet till de anställda.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige