Image

Tio procent fler byggkonkurser under 2017

Sverige Antalet svenska företagskonkurser minskade med tre procent under 2017 jämfört med 2016. Byggbranschen utmärker sig negativt med en tioprocentig ökning.
Publicerad den 2 Januari 2018

Statistik från UC visar att svenska företagskonkurser för december minskar med 14 procent, men totalt för 2017 ökar med 3 procent. Hälften av årets tolv månader visade ökat antal företagskonkurser. 2016

- Det är oroväckande siffror vi stänger 2017 med. Ser vi tillbaka så långt som 2015 hade vi inte en enda månad med ökat antal företagskonkurser. För 2016 är det endast en månad. Jag kan tänka mig att det konsekvent ökande antalet företagsbedrägerier kan vara en anledning till varför det ser ut som det gör för 2017, kommenterar Richard Damberg, ekonom och utbildningsansvarig på UC.

UC har under hela 2017 rapporterat om den negativa utvecklingen i framför allt två stora branscher, byggbranschen och inom hotell och restaurang.

Byggbranschen ökade totalt med 10 procent och hotell- och restaurangbranschen med 19 procent för 2017.

- Förra året sjönk konkurserna i nästan alla branscher. I år är det helt tvärtom. De tänkbara anledningarna är många, och förutom bedrägerifaktorn vill jag belysa två andra faktorer, övergången av arbetskraft från Rot-sektorn till större anläggningsarbeten inom byggbranschen och höjningen av arbetsgivaravgifter för ungdomar inom hotell och restaurang, säger Richard Damberg.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige