Image

Storbråk i skandalstiftelse

EKONOMI Ett storbråk har brutit ut i Anna Johansson-Visborgs stiftelse, som äger fastigheter för en halv miljard kronor. Ärendet är anmält till Justitiekanslern.
Publicerad den 12 September 2008

Redan 2004 hamnade stiftelsen i blickfånget på grund av diverse oegentligheter, skriver Dagens Industri. Den gången hade stiftelsens styrelsemedlemmar bland annat gett sina barn centrala lägenheter i Stockholm, och länsstyrelsen sparkade hela styrelsen.

Den nya styrelsen, med ordföranden Ylva Hintze hittade allvarliga brister i stiftelsens skötsel.

- Det var kaotiskt med skulder på över 120 miljoner kronor och en alldeles för stor organisation för att förvalta fem hyreshus, säger Ylva Hintze till Dagens Industri.

Hon upptäckte också att det, enligt de ursprungliga stadgarna, inte var Livsmedelsarbetarförbundet, Livs, som skulle utse styrelsen – det var LO som skulle göra det.

- Vi insåg att Livs hade nominerat och tillsatt styrelseledamöter under 40 års tid utan något som helst stöd i de ursprungliga stadgarna, säger Ylva Hintze till DI.

Stadgebrottet anmäldes till länsstyrelsen.

Styrelsen har nu JK-anmält hela ärendet. I JK-anmälan framkommer att Livs uppmanat länsstyrelsen att avslå styrelsens krav, ge styrelsen sparken och tillsätta en styrelse med kopplingar till Livs, skriver DI.

I anmälan till Justitiekanslern, framgår också att den svaga förvaltningen av stiftelsens fastigheter "orsakat stiftelsen en beräknad skada på drygt 90 miljoner kronor".

Efter uppvaktning från fackförbundet skrotades förslaget på stadgeändringar och nya ledamöter från Livs tillsattes i stiftelsens styrelse, enligt JK-anmälan. I dag har Livs representanter majoriteten i styrelsen och har därmed återtagit makten. Men Ylva Hintze vill med sin anmälan till Justitiekanslern få till en ändring.

- Vi vill att JK granskar Länsstyrelsens handläggning av det här ärendet. Länsstyrelsens åtgärder har möjliggjort att Livs återfått kontrollen över stiftelsen, säger Ylva Hintze.

Juristen Eva-Helena Kling är numera ordförande i stiftelsens styrelse:

- Jag har inte läst anmälan till JK. Men det handlar om en tolkningsfråga mellan Ylva Hinze och länsstyrelsen som ligger för beslut i domstol sedan tidigare, säger Eva-Helena Kling till DI.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige