- Diskriminering på bostadsmarknaden är omfattande, den sker inte enbart vid förmedling av bostäder utan också i boendet och mot hyresgäster. Problemet är svårt att komma åt då insynen är mycket begränsad. Därför är det bra att även den här typen av diskriminering prövas av domstol, säger diskrimineringsombudsmannen Katri Linna.
Kvinnan, som hade bott i samma lägenhet i 16 år, ville byta sin lägenhet mot en mindre. Den 1 november 2005 gjordes lägenhetsbytet. Innan flytten genomfördes en besiktning av lägenheten som kvinnan flyttade från. I besiktningsprotokollet noterades ett antal skador och brister i lägenheten. Kvinnan blev ersättningsskyldig för några av dessa skador. Bland annat skulle hon betala ersättning för skador på en städskåpsdörr och en skåpslucka i köket.
Samma dag genomförde samma besiktningsman en besiktning av den lägenhet som kvinnan skulle flytta in i. Några skador och brister noterades, men ett antal andra utelämnades. Den avflyttande hyresgästen, som var etnisk svensk, blev endast ersättningsskyldig för en skada på ett tvättställ men detta krav ströks. Vid en senare besiktning, som fastighetsförvaltaren genomförde, visade det sig att det fanns ytterligare skador i lägenheten. Dessa hade inte noterats. Den avflyttande hyresgästen blev inte betalningsskyldig för några av dessa skador.
DO:s bedömning är att Stena fastigheter har utsatt kvinnan för etnisk diskriminering i samband med lägenhetsbytet. Bland annat genom att besiktningen av lägenheten som kvinnan flyttade från genomfördes mer ingående än den hon flyttade till och att kvinnan blev ersättningsskyldig för skador utan att hänsyn togs till den tid hon bott i lägenheten eller till att hon tidigare försökt rapportera skadorna.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.