Image

Stark transaktionsvolym under tredje kvartalet

Sverige Likviditeten på fastighetsmarknaden har hållit i sig efter sommaren. Jämfört med förra året ökade transaktionsvolymen med 16 procent under tredje kvartalet. Totalt sett omsattes kommersiella fastigheter för närmare 22 miljarder kronor.
Publicerad den 3 Oktober 2011
Agneta Jacobsson. Bild: DTZ. Bild: DTZ
Agneta Jacobsson. Bild: DTZ.

- Direkt efter semestern upplevde vi att marknaden svalnade något, men efter ett par veckor återvände likviditeten och nu ser vi att transaktionsvolymen ligger i linje med den långsiktiga trenden, säger Agneta Jacobsson, vd på DTZ.

Uppdelat på olika fastighetssektorer stod kontor för den största andelen, cirka en tredjedel av transaktionsvolymen. Den näst största sektorn var bostäder med 23 procent. Sett till geografin investerades 27 procent av kapitalet i Stockholm och resten spritt över landet.

De största köparkategorierna var noterade och onoterade fastighetsbolag som vardera stod för en tredjedel av förvärvsvolymen. På säljsidan dominerade onoterade fastighetsbolag med närmare 50 procent. De utländska investerarnas andel uppgick till elva procent. Detta kan jämföras med 33 procent samma kvartal förra året, vilket även är snittet den senaste tioårsperioden.

Enligt studien The Great Wall of Money från DTZ Research har mängden nytt kapital som rests för fastighetsinvesteringar minskat globalt sett det senaste halvåret. För Norden har dock volymen hållit sig stabil, vilket indikerar ett fortsatt investerarintresse.

- Vi bedömer att transaktionsaktiviteten i Sverige kommer att hålla i sig även under fjärde kvartalet med dominans av nordiska investerare och tonvikt på kvalitetsobjekt, säger Agneta Jacobsson.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige