Image

Stark rapport från Vasakronan

RAPPORTER Vasakronan leverar en ljus bokslutsrapport. Siffrorna för såväl hyresintäkter och uthyrningsgrad är förbättrade.
Publicerad den 12 Februari 2010

Hyresintäkterna ökade till 5 865 miljoner kronor (proforma 5 567).

Uthyrningsgraden ökade till 92,5 procent (91,5)

Driftnettot ökade till 3 807 miljoner kronor (proforma 3 773).

Resultat före skatt och exklusive värdeförändringar förbättrades till 2 314 miljoner kronor (proforma 1 948), en ökning med 19 procent.

Marknadsvärdet på fastigheterna minskade till 71 784 miljoner kronor (74 551).

Orealiserad värdeförändring 2009 uppgick till -4 369 miljoner kronor, vilket motsvarar en värdeförändring på -5,7 procent.

Resultat efter skatt uppgick till -1 354 miljoner kronor (proforma 43).

Vasakronan har under året hyrt ut 180 000 kvadratmeter lokaler. Den största uthyrningen under det fjärde kvartalet var 6 000 kvadratmeter till Kammarkollegiet på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Årets största uthyrning skedde i en fastighet under uppförande i kvarteret Riga i Värtahamnen, där Tieto Sweden tecknat sig för 15 000 kvadratmeter. Under året har 395 000 kvadratmeter lokaler förlängts eller omförhandlats.

- Vi har varit framgångsrika i vårt uthyrningsarbete och tagit marknadsandelar under året. En hög återköpsgrad, det vill säga att våra hyresgäster i hög grad väljer att förlänga hyresavtalen med oss, visar hög kundnöjdhet och lojalitet. Det bekräftas också av förbättrad kundnöjdhet enligt NKI, säger Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan.

Under 2009 har Vasakronan arbetat med att renodla verksamheten. Vasakronan Service Partner har sålts till Coor Service Management, vilket ger kunderna tillgång till ett breddat tjänsteutbud. Huvuddelen av bostäderna har också flyttats över till Bostadsaktiebolaget Dombron, ett nytt helägt dotterbolag till Vasakronan.

Försäljningsarbetet av Dombron pågår med ambitionen att sälja bolaget under 2010.

- Vasakronan ska bli ett bolag med tydligt fokus på kontor och butiker på orter i Sverige med högst tillväxt. Vi har genomfört ett omfattande omstruktureringsarbete efter förvärvet av gamla Vasakronan och vi kommer nu att fortsätta att trimma och effektivisera verksamheten under 2010, säger Fredrik Wirdenius.

(Proforma är beräknad som om förvärvet av Vasakronan hade skett per den 1 januari 2008 i stället för per 1 september 2008.)

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige