Image

Stabilt från Vasakronan

Bolag Vasakronans resultat före värdeförändringar och skatt förbättrades under Q2 med närmare 20 procent till 735 miljoner kronor (615). Förbättringen förklaras främst av ett lägre räntenetto om –354 miljoner kronor (– 425) till följd av realiserad vinst på en finansiell fordran samt lägre ränta i låneportföljen. Men värdeförändringarna var mycket lägre än förra året och resultatet efter skatt landade på 716 miljoner kronor (1 486).
Publicerad den 27 Augusti 2012
Fredrik Wirdenius. Bild: Vasakronan. Bild: Vasakronan
Fredrik Wirdenius. Bild: Vasakronan.

Hyresintäkterna uppgick till 1 531 miljoner kronor (1 514).

Driftnettot ökade med fyra procent och uppgick till 1 109 miljoner kronor (1 064). I ett jämförbart bestånd var ökningen nästan fem procent.

Överskottsgraden ökade till 72 procent (70). Förbättringen förklaras främst av lägre kostnader för uppvärmning och el.

Värdeförändringen på fastigheter uppgick under perioden till 578 mkr (1 501) och orealiserad värdeförändring på finansiella instrument uppgick till –357 miljoner kronor (–156). Resultat efter skatt uppgick till 716 miljoner kronor(1 486).

Räntetäckningsgraden har ökat till 3,1 gånger (2,4).

För halvåret landade resultatet före värdeförändringar och skatt på 1 293 miljoner kronor (1 190).

Värdeförändringarna på fastigheter uppgick till 1 017 miljoner kronor (2 275), vilket motsvarar en värdeökning på 1,2 procent (2,9), förklarat främst av stigande marknadshyror.

Beståndets värde uppgick vid periodens utgång till 83,3 miljarder kronor (80,3).

Resultat efter skatt uppgick till 1 753 miljoner kronor (2 494).

Fredrik Wirdenius, vd för Vasakronan, kommenterar:

- Vi har varit aktiva med köp och försäljning under första halvåret och omsatt fastigheter för närmare 7 miljarder kronor. Syftet med transaktionerna är att ständigt höja kvaliteten i beståndet och det är en viktig förklaring till vår goda lönsamhet.

- Uthyrningen går enligt plan och vi har under det första halvåret hyrt ut 66 000 kvadratmeter, motsvarande en årshyra på 195 miljoner kronor. Miljö- och klimataspekter blir en allt viktigare komponent när företag och organisationer gör sina lokalval. Vi har här en stor konkurrensfördel eftersom vi har kommit långt i vårt miljöarbete. Genom förvärvet av Bassängkajen tillförs nu ytterligare en sådan klimatsmart fastighet. Denna fastighet har som en av de första i Norden precertifierats på högsta nivå, Platina, enligt miljöklassificeringssystemet Leed.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige