Image

Spenshult sjukhus blir asylboende för 700 personer

Uthyrning Migrationsverket har tecknat hyresavtal med danska Transmedica A/S om att etablera ett av Sveriges största asylboende på Spenshult sjukhus nordöst om Halmstad. Det tidigare sjukhuset ger plats till upp till cirka 700 asylsökande, och även innehålla kontorslokaler för Migrationsverkets personal.
Publicerad den 6 Februari 2015
Spenshult sjukhus blir asylboende. Bild: Transmedica
Spenshult sjukhus blir asylboende.

Migrationsverkets avtal med Transmedica – som har ägt sjukhuset sedan 2006 – är sexårigt med möjlighet till fortlöpande förlängning för ytterligare treårsperioder.

Avtalet innebär minst 40 nya arbetstillfällen på Migrationsverket.

Sjukhuset kommer att genomgå en omfattande ombyggnation, för ett tvåsiffrigt miljonbelopp.

Den totala ombyggnationen förväntas vara klar i slutet av september månad i år. Under maj månad väntas de första 230 asylsökande flytta in då den första ombyggnadsetappen med sovrum och fritidsrum är avslutat.

- På Migrationsverket är vi nöjda över att kunna knyta till oss en stor lokal med bra placering, och ser fram emot ett gott samarbete med både Transmedica A/S och Halmstad kommun, säger Stefan Bergman, Migrationsverkets enhetschef i Borås, som till en början kommer att ansvara för boendet på Spenshult sjukhus.

Sjukhusverksamheten lades ner i somras.

- Vi ser fram emot ett flerårigt samarbete med Migrationsverket. Vi är dessutom glada åt att byggnaden snabbt tas i drift igen, och jag är säker på att det natursköna området och de många rekreationsmöjligheter blir till stor glädje för de asylansökande säger Karsten Ramløv Svendsen, vice styrelseordförande i Transmedica A/S.

Morris Law har varit rådgivare åt Transmedica.

- Det har varit spännande och utvecklande att biträda Transmedica A/S och dess dotterbolag Spenshult AB vid denna stora etablering, säger Morris Laws Olof Myhrman som haft det övergripande ansvaret för förhandling och samordning av ärendet gentemot Migrationsverket.


FAKTA/ Spenshult sjukhus
Spenshult sjukhus byggdes av svenska staten 1913 och inrättades som sanatorium för tuberkulospatienter. När behovet för turberkulos behandling minskade övertog Riksförbundet mot Reumatism (senare Reumatikerförbundet) sjukhuset 1953, och fokuserade verksamheten till behandling av reumatiska sjukdomar och rehabilitering.
Sedan 2006 ägs sjukhuset av det danska sjukvårdsföretaget Transmedica A/S, som utöver behandling och rehabilitering av reumatiska sjukdomar även har haft ortopedisk verksamhet på Spenshult.

Med Spenshults 17 500 kvadratmeter och ett stadigt minskande behov för inläggning av patienter, i synnerhet reumatiska patienter där det medicinska behandlingsutbudet radikalt förbättras, beslutade Transmedica att nedlägga sjukhusverksamheten sommaren 2014.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige