Image

Socialdemokraterna rasar mot LKAB-planer

AFFÄRER LKAB vill köpa drygt 100 lägenheter i Kiruna av Petterssons Fastigheter. Husen kommer att påverkas av gruvdriften i framtiden. Agerandet har fått socialdemokraterna i grannorten Malmberget att gå i taket.
Publicerad den 8 April 2008

LKAB vill köpa ett 20-tal fastigheter med runt 100 lägenheter som ligger längs med järnvägen i Kiruna.
Husen beräknas att drabbas av sprickor på grund av gruvdriften om ungefär 20 år.

- Det är naturligtvis en stor fördel om man gör skada på sitt eget hus, jämfört med om man skulle göra skada på någon annans, säger LKAB:s fastighetsbolag FAB:s vd Lennart Thelin till Sveriges Radio Norrbotten.

En annan anledning är att det behövs bostäder till folk som ska jobba på LKAB, som genom köpet får första tjing på lediga lägenheter.
- Vi räknar med att komma åt tio lägenheter per år, säger Lennart Thelin.

Socialdemokraterna i Gällivare rasar över planerna. Anledningen är den infekterade situationen i Malmberget, där (s) vill att LKAB på sikt ska lösa ut hela samhället, som långsamt är på väg att "ätas upp" av gruvdriften.
Allt eftersom fastigheter löses ut förlorar de kvarvarande i värde när de blir mer och mer ensamma, och fastighetsägarna sitter mer eller mindre fast i dem.

- Jag har nog inte varit så här upprörd tidigare när det gäller kommunens relationer med LKAB. Jag tänker på hur LKAB köpt Vasallen i Kiruna för mångmiljonbelopp och hur man nu enligt uppgift ska köpa in ett stort antal fastigheter för att säkra upp sig inför framtiden om 20 år. Hur beter man sig mot Malmbergsborna och gamla Ingrid som sitter fast i sitt hus i Malmberget? säger kommunalrådet Tommy Nyström (s) till Norrbottenskuriren.

- Det som händer i Kiruna händer långt bort i framtiden medan vi står och väntar på att hus i Malmberget ska få klartecken om framtiden. Hus som kanske behöver lösas in redan i dag. Men vi får inga besked överhuvudtaget. Med det LKAB håller på med i Kiruna och de pengar man lägger ut hade man kunnat lösa problemen i Malmberget.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige