Image

Snabb förvandling: Länsstyrelsens hk blev Stockholms största gymnasieskola

Bygg/Arkitektur Kvalitet, tid och budget är de tre ständiga huvudkriterierna vid stora byggprojekt. Och när Forsen ledde ombyggnaden av Länsstyrelsens gamla huvudkontor – med Balder som fastighetsägare – till Stockholms största gymnasieskola uppfylldes samtliga dessa, mycket tack vare att projektet drevs som delad entreprenad (CM).
Publicerad den 4 Oktober 2018
Fredrik Blid. Bild: Forsen
Fredrik Blid. Länsstyrelsens gamla huvudkontor är nu Anna Whitlocks gymnasium. Bild: Forsen
Länsstyrelsens gamla huvudkontor är nu Anna Whitlocks gymnasium.

När höstterminen började i augusti stod Anna Whitlocks gymnasium redo att ta emot 2 200 elever.

Våren 2016 fick Forsen i uppdrag av Fastighets AB Balder att utreda om den 90 år gamla kontorsfastigheten lämpar sig för en skola. Och eftersom förstudien visade att byggnadens struktur kunde behållas fick Forsen i uppdrag att leda ombyggnaden.

– Vi valde i samråd med kunden att driva ombyggnaden som ett CM-projekt eftersom det var en tajt tidplan. Med det här arbetssättet kan projektering och produktion ske parallellt, vilket snabbar upp processen, säger Fredrik Blid, projektledare på Forsen.

Hösten 2016 började rivningsarbetena samtidigt som Forsen ersatte några bärande väggar med en stålkonstruktion eftersom vissa kontorsrum var för smala för att kunna användas som klassrum.

– När kontor blir skola krävs en del större ingrepp. Vi har bland annat byggt en ny matsal på gården och fick ansöka för en ny byggrätt eftersom detta krävde ändringar i detaljplanen. Här tog det ungefär ett år från ansökan om ändring av detaljplanen till att den nya byggnaden kommer att stå klar och det måste vara något av rekord.

Nästan alla rumsbildningar är helt nya invändigt, liksom samtliga ytskikt. Forsen har också bytt alla installationer.

– Tidigare var det knappt 700 personer som jobbade här, nu blir det fyra gånger så många. Och det kräver fyra gånger som mycket luft, så i gårdsflyglarna har vi vinklat upp taket för att få plats med nya fläktaggregat.

Annars har den stora utmaningen varit logistiken – något som Forsen har blivit experter på med åren.
– Innerstadsprojekt är tajta och det här är extremt. Det har inte heller funnits några lagringsmöjligheter på bygget så vi har fått dagliga leveranser i precis rätt mängd.

Att resultatet blivit så lyckat på alla plan beror på flera saker, menar Fredrik Blid:
– Vi har haft ett väldigt gott samarbete med både beställaren, Stockholms stad, projektörer och hyresgästen – och det sistnämnda ska inte underskattas. Skolfastigheter i Stockholm AB brukar äga sina skolor men här hyr de av Balder, så det har varit en "extra" part. Men det har fungerat väldigt bra.

– Resultatet är riktigt roligt att se och hyresgästen är nöjd. Så detta är något som alla kan känna sig stolta över, säger Mathias Holm, projektchef på Balder.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Forsen AB på Branschguiden

Forsen är ett byggprojektledningsföretag med kontor på flera orter i Sverige. Våra medarbetare leder effektiva och hållbara byggprojekt för både privata och offentliga kunder. Vi har kompetens inom bostad, hus och anläggning. Vi hyllar olikhet, kreativitet, omtänksamhet och annat som gör det roligt att gå till jobbet. Forsen är certifierat som en utmärkt arbetsplats enligt Great Place to Work Intitute (GPTW).

Läs mer om Forsen AB på Branschguiden

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Efter jätteaffären – redan uppnått rekordvolym för transaktioner

Transaktioner Den enorma affären mellan Heimstaden och Akelius innebär att 2021 redan är ett rekordår vad gäller transaktionsvolym. Fastighetssverige tittar närmare på året som gått och faktorerna bakom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY