Riksrevisionen har kritiserat regeringen och Boverket för hur energideklarationerna har hanterats. Byggmaterialindustrierna instämmer i kritiken och uppmanar regeringen att ändra reglerna.
- Hur ska deklarationer som saknar rekommendationer kunna stödja riksdagens och EU:s klimatmål? Det är mycket svårt att se hur det ska bidra till att nå målet att minska energianvändningen i byggnader med 20 procent till 2020, konstaterar Fredrik Winberg, Byggmaterialindustriernas ordförande och vd i Cementa.
Från och med årsskiftet 2008/2009 ska de flesta större byggnader och alla enfamiljshus som säljs vara energideklarerade. Kravet bygger på ett EG-direktiv som är ett led i det gemensamma klimatarbetet, men resultatet är klent. Riksrevisionen pekar på bristen på samordning med andra statliga styrmedel, problem med deklarationernas kvalitet och experternas oberoende. Riksrevisionen riktar också kritik mot att det saknas delmål.
Ulf Frisk, vd på Swedisol, branschorganisation för Sveriges mineralullsföretag leder Byggmaterialindustriernas grupp för energieffektivisering. Han lyfter fram Kyotopyramiden som ett verktyg som kan styra deklaranterna i rätt riktning mot åtgärder för att mest effektivt minska energianvändningen i hus. Den har tagits fram av Skandinaviens största oberoende forskningsinstitut, norska Sintef, i samarbete med den norska statliga bolånebanken Husbanken.
- Det finns även bra exempel att lära av i EU-länder som Österrike, Belgien, Tyskland och Storbritannien när det gäller att använda styrmedel för att nå målet. Österrike satsar drygt en miljard kronor på att energieffektivisera byggnader, betonar Ulf Frisk.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.