Image

Skanska säljer för drygt halv miljard i Uppsala Entré

Transaktioner Skanska har tecknat avtal med SPP Fastigheter om överlåtelse av kontorsfastigheten Fålhagen 70:1 och garagefastigheten Fålhagen 70:2 i Uppsala. Affärerna genomförs som bolagstransaktioner där köpeskillingen beräknats utifrån ett sammanlagt fastighetsvärde om 537 miljoner kronor. Transaktionen bokförs i det fjärde kvartalet 2012 och tillträde sker i december 2012 för kontorsfastigheten respektive andra kvartalet 2015 för garagefastigheten.
Publicerad den 2 Oktober 2012

Kontorsfastigheten omfattar totalt 16 600 kvadratmeter uthyrningsbar area, kontor och butiker, och de största hyresgästerna är Uppsala kommun, Coop Sverige, Ernst & Young, Btwentyfour och Länsförsäkringar. Garagefastigheten kommer att innehålla 155 bilplatser. Bägge fastigheterna är fullt uthyrda.

Fastigheterna är en del av den stora omdaning som pågår i området kring Uppsala Station med bland annat nya perronger, ombyggda järnvägsspår, ny stationsbyggnad och centralpassage under spåren. Här har även ett nytt Radisson Blu hotell byggts och nu påbörjas byggandet av nya bostäder.
- Vi är mycket nöjda med att ha skapat attraktiva arbetsplatser, som certifieras enligt Green Building och Leed Gold, i anslutning till Uppsala Resecentrum. Det är glädjande att huset möter SPP Fastigheters högt ställda krav på bland annat energiprestanda, säger Joachim Holmberg, affärsutvecklingschef på Skanska Sverige.
Skanska garanterar byggnadens energiprestanda genom att tillämpa branschens gemensamt framtagna avtalsform för att säkerställa energiprestanda i byggnader, Energiavtal 12, som utarbetats av Sveby. Det innebär att Skanska under tre år ansvarar för energiuppföljning och ledning samt garanterar att projekterad energiprestanda uppnås.
Genom att lämna en energigaranti kommer Skanska att säkerställa att de gröna egenskaper som man projekterat för också uppnås i den långsiktiga förvaltningen samtidigt som kunskapsöverföringen från entreprenören till den slutliga ägaren säkerställs.
- För oss som investerare i moderna fastigheter med låg risk och långa kassaflöden är det viktigt att få full trygghet i att den projekterade förbrukningen uppnås. Genom att Skanska erbjudit oss denna lösning minimeras vår risk samtidigt som vi förvissar oss om att miljöklassningarna kommer att uppfyllas, säger Maria Loft, vd på Storebrand Fastigheter.

Leimdörfer har varit rådgivare åt Skanska i affären.

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige