Image

SFV påbörjar ombyggnationer i Klara

STADSUTVECKLING Statens fastighetsverk – SFV – presenterar omfattande ombyggnadsplaner för Klara. Moderniseringen av flera av de totalt tio regeringskvarteren i centrala Stockholm ska i första hand ge Regeringskansliet bättre och effektivare kontorslokaler men också leda till trevligare och mer attraktiva citykvarter.
Publicerad den 13 Februari 2009

Projektet, som på planeringsstadiet pågått under lång tid, omfattar både förbättringar av Regeringskansliets kontorslokaler, en ökning av butiker och andra publikt tillgängliga lokaler, bostäder i tidigare kontorsbyggnader och en trevligare och tryggare gatumiljö. Ett delmål är att förnyelsearbetet skall leda till ett rikare stadsliv i dessa mycket centrala delar i city.

Byggnaden Loen har under senare år haft tekniska problem och blir därför först ut i ombyggnadsprocessen. I och med ombyggnaden av Centralposthuset på Vasagatan kunde kvarteret Loen evakueras under 2008 för renovering.

På torsdagen fattade stadsbyggnadskontoret beslut om en ny detaljplan för kvarteret Björnen och Loen, som innebär att en ny årsring, i form av en påbyggnad, adderas till de båda kvarteren.

- Från början planerade vi endast för en upprustning av den befintliga byggnaden men efter hand föddes idén kring att istället göra en påbyggnad på Loen, vilket i det här fallet innebär ett tillskott på två, tre våningar. I Stockholm har stadens politiker förordat en sådan försiktig expansion, där man utnyttjar redan gjorda investeringar i infrastruktur samtidigt som väl utformade påbyggnader kan behålla stadens silhuett och karaktär, säger Peter Ohrstedt, projektchef på Statens fastighetsverk.

SFV har i nära samarbete med stadsbyggnadskontoret, låtit arkitekt SAR/MSA Hans Birkholz, BAU arkitekter, utforma påbyggnaden. Förslaget innebär att en volym på 10 000 kvadratmeter - utformade som sammanhängande kontorsytor, uppfyllandes alla moderna krav på teknik och flexibilitet – tillförs byggnaden. På denna yta kan 350-450 arbetsplatser rymmas vilket motsvarar ett helt kvarter i nuvarande Klara.

- Den årsring vi kommer att lägga till i kvarteret Loen ska vara vital och visa på sin tid. Den är både kaxig och försiktig på samma gång då den bokstavligt kommer att sticka ut, knappt synas på långt håll men bli ytterst påtaglig då du står precis intill. Vi jobbar mycket med ljus, mönster och material som glas och aluminium. I upplevelsen av byggnaden ska det hela tiden hända saker, säger Hans Birkholz, arkitekt på BAU arkitekter.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Rabatterna fortsätter minska på fastighetsbörsen

Lista De noterade fastighetsbolagen på de två största listorna har nu alla lämnat sina Q1-rapporter för 2024 och man kan konstatera att utefter substansvärdena som rapporterats så fortsätter rabatterna att sjunka och allt fler handlas till premie på börsen. Här presenterar Fastighetssverige en färsk lista uppdaterad efter rapportfloden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige