Image

SFV går vidare med BAU för nordisk ambassad

Bygg/Arkitektur Statens Fastighetsverk planerar att uppföra en gemensam ambassad för Sverige, Norge och Finland på den svenska tomten i Hanoi, Vietnam. Nu står det klart att det blir förslaget från BAU som Statens fastighetsverk väljer att utveckla vidare.
Publicerad den 17 Februari 2014
SFV går vidare med BAU:s förslag om nordisk ambassad i Hanoi. Bild: BAU
SFV går vidare med BAU:s förslag om nordisk ambassad i Hanoi. SFV går vidare med BAU:s förslag om nordisk ambassad i Hanoi. Bild: BAU
SFV går vidare med BAU:s förslag om nordisk ambassad i Hanoi.

Viktiga parametrar för den nordiska ambassaden i Hanoi är dels att skapa ett gemensamt landmärke för de tre länderna, dels en miljöprofil.

Avsikten är att miljöcertifiera projektet enligt det lokala systemet Lotus.
Som utgångspunkt har de fyra upphandlade arkitektkontoren – BAU, Hidemark & Stintzing, Tengbom och White - haft ett lokalprogram framtaget gemensamt av de tre länderna. Genom samnyttjande och gemensamma ytor är tanken att skapa en effektiv ambassadverksamhet.

I BAU:s förslag placeras kansliet direkt innanför entrén med residens och personalbostäder på ömse sidor. Norr om byggnaden föreslås ett grönt stråk i form av en ravin mot vilken många rum vetter, en idé som ger boendet lugn och insynsfrihet.

- BAU:s förslag har en omedelbart avläsbar grön profil där parken i sig fungerar som landmärke. Med sin rika växtlighet kan den utgöra en välgörande oas i den allt tätare staden för anställda och besökare. Miljöaspekten är viktig och förslaget bedöms kunna uppnå Lotus miljöklass medel silver. Förslaget har en enkelhet i teknikval samt en uppdelning mellan residens och personalbostäder som lämpar sig väl här, säger Berit Nilsson, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

Utvärderingen av de fyra arkitektförslagen har skett gemensamt med representanter från utrikesministerierna i Finland, Norge och Sverige samt Statens fastighetsverk.

Nu påbörjas ett intensivt arbete med att bearbeta arkitektförslaget för att tillgodose de tre ländernas behov samt att säkerställa de ekonomiska ramarna.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige