Image

Selin: ”Balder har aldrig varit så väl rustat som nu”

Bolag Balder redovisar ett starkt resultat för årets andra kvartal, och vd Erik Selin ser positivt på framtiden. - Balder har aldrig varit så väl rustat för att möta framtiden, skriver han i vd-ordet.
Publicerad den 29 Augusti 2011

Förvaltningsresultatet för andra kvartalet 2011 ökade till 123 miljoner kronor (107), vilket motsvarar 0,77 kr per aktie (0,72). I förvaltningsresultatet ingår intressebolag med 8 miljoner kronor (5).

Hyresintäkterna uppgick till 355 miljoner kronor (319) och fastighetskostnaderna till 103 Mkr (108), vilket medför att driftsöverskottet har ökat med 20 procent och ger ett driftsöverskott för andra kvartalet med 253 miljoner kronor (211).

Andra kvartalets resultat efter skatt uppgick till 187 miljoner kronor (161), motsvarande 1,17 kr per aktie (1,08).

Resultatförbättringen beror främst på ökat driftsöverskott samt positiva värdeförändringar avseende fastigheter.

Resultatet har påverkats av värdeförändringar avseende fastigheter med 231 miljoner kronor (148), värdeförändringar avseende finansiella placeringar med 2 miljoner kronor (–20), orealiserade värdeförändringar avseende räntederivat med –103 miljoner kronor (–6) samt resultat från andelar i intressebolag om 6 miljoner kronor (4).

Halvårets förvaltningsresultatet före skatt uppgick till 209 miljoner kronor (195),
motsvarande 1,32 kr per stamaktie (1,31).

Resultatet efter skatt uppgick till 453 Mkr (473), motsvarande 2,87 kr per stamaktie (3,17).

- Halvårsresultatet tillsammans med emissionen medförde att vår soliditet uppgick till drygt 37 procent vid halvårsskiftet, vilket känns stabilt att ha, för något har faktiskt hänt i världsekonomin under sommaren. Den turbulens som har uppstått på världens börser har avtagit något, men det är alldeles för tidigt att se om och vad effekten blir på medellång sikt. Vår starka balansräkning gör att vi kan vara aktiva när goda affärer yppar sig som en följd av den oro som just nu präglar världens börser, skriver Erik Selin.

- Vårt förvaltningsresultat har fortsatt att utvecklas väl jämfört med föregående år, trots en betydligt högre räntenivå.

- För jämförbara fastigheter har hyresintäkterna och driftsnettot ökat under perioden och gjorda förvärv har haft en god påverkan på vårt resultat. Intäktsnivån är stabil och vi har god kontroll på fastighetskostnaderna. Vårt driftsöverskott har en fortsatt bra ökningstakt jämfört med föregående år, drygt 20 procent, till stor del beroende av förvärvade fastigheter men också tack vare en effektiv organisation. Vi ser en fortsatt god efterfrågan på våra kontorslokaler med en positiv hyresnivåutveckling.

- Under andra kvartalet har den långa räntenivån sjunkit något, vilket innebär att vi har en negativ värdeförändring på våra derivat för andra kvartalet men fortfarande en positiv värdeförändring första halvåret. Vårt fastighetsbestånd fortsätter att visa på en god värdetillväxt och uppvisar positiva värdeförändringar om 378 miljoner kronor med oförändrat genomsnittligt direktavkastningskrav, 6,3 procent, jämfört med årsskiftet.

- So far, so good! Hur fastighetsmarknaden kommer att påverkas resten av året av den finansiella oro, som just nu råder globalt, är omöjligt att förutspå. Det jag däremot kan konstatera är att Balder aldrig har varit så väl rustat för att möta framtiden. Vi har en stabil balansräkning, en god efterfrågan och en bra hyresnivå på våra kontorslokaler och bostäder. Oavsett om det blir fortsatt finansiell oro på världens marknader eller om allt kommer att normaliseras, kommer Balder att ha goda förutsättningar att agera på ett offensivt sätt när möjligheterna uppstår.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige