Image
Ilija Batljan och Jan-Erik Höjvall.
Ilija Batljan och Jan-Erik Höjvall. Bild: SBB/Amasten

SBB och Amasten gör storaffärer

Transaktioner SBB köper 1 560 lägenheter och säljer 50 000 kvadratmeter byggrätter i Nyköping till ett nybildat JV som ägs gemensamt av SBB och Amasten
Publicerad den 3 Oktober 2019

SBB köper totalt 1 560 lägenheter – hela Amastens förvaltningshubb Syd – varav 670 i Växjö och 426 i Ronneby. Affären omfattar 41 fastigheter och baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 1 500,5 miljoner kronor. Den totala uthyrbara ytan omfattar 114 750 kvadratmeter fördelade på 41 fastigheter i Växjö, Ronneby, Helsingborg, Olofström, Karlshamn, Osby och Åstorp. De totala hyresintäkterna är 116,3 miljoner kronor och driftnetto är cirka 66,5 miljoner kronor. Affären finansieras med eget kapital.

Den preliminära köpeskillingen för aktierna i de fastighetsägande bolagen uppgår till 404 miljoner kronor. Den slutgiltiga köpeskillingen ska motsvara den preliminära köpeskillingen med justeringar för förändringar i det egna kapitalet på tillträdesdagen. Eventuella justeringar i den preliminära köpeskillingen ska regleras kontant.

SBB och Amasten bildar också ett JV som ska bygga bostäder i Nyköping. SBB säljer cirka 50 000 kvadratmeter BTA byggrätt till JV:t med ett pris om 3 000 kronor per kvadratmeter BTA.

– Vi är särskilt glada att fått en stark position i Växjö och Blekinge där vi är på väg att bli det största bostadsbolaget. Med dessa förvärv blir vi det största oberoende noterade bostadsbolaget, vilket med vår starka position som Nordens ledande aktör inom samhällsfastigheter skapar fortsatt bra möjligheter till värdeskapande och substansvärdetillväxt. Vi ser fram emot vårt samarbete med Amasten att satsa på nybyggnation i Nyköping som en stark del av den växande Stockholmsregionen, säger Ilija Batljan, vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

– SBB är en långsiktig fastighetsägare i en stark expansiv fas. Vi koncentrerar oss nu på Mälardalen, starka norrländska kuststäder och nyproduktion av Riki-lägenheter, säger Jan-Erik Höjvall, vd för Amasten Fastighets AB.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Lediga Fastighetsjobb

Senast från Fastighetssverige Plus

Därför tankade insidern aktier i Diös

Bolag Styrelseledamoten Ragnhild Backman har fyllt på med fler aktier i Diös. Fastighetssverige når henne på telefon när hon befinner sig på Åre Business Forum. Här är bakgrunden till investeringsbeslutet och därför är Diös ett bättre val än de andra fastighetsföretagen: "Finns mycket spännande".

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY