Image
Ilija Batljan.
Ilija Batljan. Bild: SBB

SBB köper för 4,6 miljarder i Norge

Transaktioner SBB förvärvar en större portfölj med förskolor från norska Trygge Barnehager för ett överenskommet fastighetsvärde om 4 580 miljarder norska kronor.
Publicerad den 12 December 2021

Den årliga hyresintäkten är 262 MNOK. Det är 142 fastigheter som ingår i affären med motsvarande cirka 110 000 kvm byggnadsyta och 677 000 kvm tomtareal. Trygge Barnehager tecknar 25-års hyresavtal med möjlighet till förlängning upp till 45 år. Cirka 92 procent av fastighetsvärdet finns i de norska storstadsregionerna med stort fokus på Oslo.

– Vi är mycket tacksamma över att få förvärva den fina portfölj som grundarna Eli och Sigurd byggt upp under lång tid och att få fortsätta att samarbeta med säljarna som nu blir långsiktiga hyresgäster till SBB. SBB ansvarar för tegel och betong för att kommunerna och de privata entreprenörerna ska kunna fokusera på välfärdssamhällets kärnverksamheter. Vi har också finansiell kapacitet för att fortsätta stödja utbyggnad av viktig social infrastruktur tillsammans med segmentets operatörer. SBB med sina drygt 150 000 aktieägare kommer att bestå i generationer vilket är helt centralt för en långsiktigt hållbar social infrastruktur vilket också segmentets säljare har börjat sätta allt större vikt vid. Vidare bekräftar affären vårt stora engagemang och tro på den norska marknaden och vår vilja att ta ett ansvar för de viktigaste människorna i samhället och efter förvärvet kommer cirka tio procent av alla förskolebarn i Norge att varje dag gå till en förskola ägd och förvaltad av SBB, säger Ilija Batljan, vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

– Vi är mycket nöjda med denna affär som ytterligare stärker Trygge Barnehager som en robust verksamhet för framtiden. Vi ser fram emot att kunna fokusera ännu mer på förskoledriften tillsammans med våra medarbetare, säger Sigurd Aase och Eli Sævareid, grundare av Trygge Barnehager.

Signering skedde den 10 december 2021 och tillträde planeras till 13 december 2021.

SBB:s rådgivare i transaktionen har varit Arctic Securities och Advokatfirmaet Thommessen AS.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige