Image

SBAB: Uppåt för både ränta, bopriser och börskurser nästa år

Ekonomi/Finansiering Den rörliga boräntan kan komma att stiga lite grann. Bostadspriserna ökar, men i långsam takt. Utsikterna för börsuppgång är osäkra, men positiva. Så kan man summera svenska folkets förväntningar på ränta, bostadspriser och börskurser för 2017, enligt en enkätundersökning från SBAB.
Publicerad den 30 December 2016
Tor Borg. Bild: SBAB Bank
Tor Borg.

Mycket talar för att den rörliga boräntan avslutar 2016 på samma nivå som den började året på medan bostadspriserna och börskurserna avslutar på högre nivåer. Nästan hälften av de svenska hushållen räknar med att bolåneräntan stiger nästa år. De flesta (24 procent) räknar dock med att ränteuppgången blir mindre än 0,5 procentenheter. En tredjedel av hushållen räknar med att boräntan är kvar på samma nivå medan ett av fem hushåll tror på nedgång under 2017. En jämförelse mellan olika hushåll visar att män tror lite mer på ränteuppgång än vad kvinnor gör och att yngre har större förhoppningar om räntenedgång än de äldre.

– Den rörliga boräntan har legat mer eller mindre still under hela 2016. Mycket talar för att det inte blir några större förändringar under nästa år heller, även om det alltid finns ett stort mått av osäkerhet. Så som förutsättningarna ser ut i dagsläget så är sannolikheten för stigande ränta framöver högre än sannolikheten för sjunkande ränta, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige