Image

SBAB: Lite färre valde rörlig boränta under december

Sverige Andelen bolåntagare som väljer den kortaste räntebindningstiden för sina nya bolån minskade något under december men fortsätter att vara mycket hög. Det visar SBAB:s månadsstatistik över utlåningen till privatpersoner.
Publicerad den 11 Januari 2016
Tor Borg. Bild: SBAB Bank
Tor Borg.

Under december valde en andel på 82 procent tremånadersränta, som är den kortaste räntebindningstiden, för sina nytecknade bolån hos SBAB. Detta var en procentenhet lägre än under november och andra månaden i rad då andelen minskat. Fortfarande är dock tremånadersränta mycket populärare än vad den varit historiskt, de senaste åtta årens genomsnitt är 74 procent. Andelen som valde räntebindningstider på mellan ett och fyra år ökade från 16 procent under november till 17 procent under december medan andelen som valde räntebindningstider på fem år och längre var oförändrad på en procent.

Efter tremånaders räntebindning följer i popularitet den ettåriga räntebindningen med en andel på nio procent, den tvååriga med en andel på 5 procent och den treåriga med en andel på två procent.

- Möjligen är det så att bolåntagarna i ökad utsträckning räknar med att boräntorna inte kommer att fortsätta sjunka och så smått börjar förbereda sig på att ränteläget på lite sikt kan gå upp. Men de är fortfarande rejält blottade för en ränteuppgång, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige