Image

Saxborn: Oron är inte befogad

Bolag Henrik Saxborn menar att oron för räntehöjningar, som har sänkt fastighetsaktierna den senaste tiden, inte är befogad. Castellum höjer utdelningen, för 19:e året i rad. Årets utdelning blir 5,00 kronor (4,25), uppdelat i två utbetalningar.
Publicerad den 20 Januari 2017
Henrik Saxborn. Bild: Castellum
Henrik Saxborn.

Castellums förvaltningsresultat per aktie uppgick i Q4 till 2,10 kronor (2,02). Hyresintäkterna uppgick till 1 367 Mkr (850) och driftöverskottet till 860 Mkr (550).
Förvaltningsresultatet landade på 573 Mkr (381).
Värdeförändringar på fastigheter under Q4 var 2 020 Mkr (1 019) och på derivat 306 Mkr (163).

Siffror för helåret 2016:
Förvaltningsresultatet uppgick till 2 065 Mkr (1 533), motsvarande 8,80 kronor (8,11) per aktie.
Värdeförändringar på fastigheter uppgick till 4 085 Mkr (1 837) och på derivat till 82 Mkr (216).
Årets resultat efter skatt uppgick till 4 972 Mkr (2 881), motsvarande 21,20 kronor (15,24) per aktie.

Styrelsen föreslår en utdelning om 5,00 kronor (4,25) per aktie, att utbetalas vid två tillfällen med vardera 2,50 kronor.

Vd Henrik Saxborn i vd-ordet:

- Fastighetsvärdena har ökat markant under året. Totalt uppgår värdestegringarna till 4 miljarder kr (17,42 kr per aktie). Bara förvärvet av Norrporten har inneburit värdeökningar om totalt 1,6 miljarder kr. En bra affär, kort sagt. Vi är särskilt glada över att säljarna nu är med som aktieägare och tar del av Castellums fortsatta tillväxt.

- Alla ser inte en ljus framtid för fastighetsaktierna den närmaste tiden. Fastighetsindex har backat ganska ordentligt sedan oron för höjda räntor börjat ta fart under förhösten. Är oron befogad? Jag tycker inte det. De låga räntorna sedan finanskrisen har tjänat som medicin för en sjuk patient. Om räntenivåerna nu sakta börjar normaliseras bör det snarast vara ett tecken på att patienten, världsekonomin, börjar tillfriskna. Det är inte negativt för näringsliv och handel. Tvärt om. För fastighetsbolagen betyder bättre konjunktur höjda räntor, lägre vakanser och högre inflation, vilket driver hyresnivåerna uppåt och som i sin tur normalt bidrar till stigande fastighetsvärden. Visst kan det vara ett tidsglapp mellan dessa olika effekter, men generellt gäller att det som är bra för näringslivet också är bra för de kommersiella fastighetsbolagen.

- Ökade räntekostnader kompenseras på sikt mer än väl av andra positiva eff ekter. I synnerhet för fastighetsbolag med låg fi nansiell risk som Castellum.

- 2017 kommer de omfattande försäljningarna under 2016 på nästan 7 miljarder kr självfallet att dämpa tillväxten i förvaltningsresultatet. De har å andra sidan skapat finansiella resurser för investeringar i egna projekt som ger ett par procentenheters högre yield än vad de avyttrade fastigheterna gav – och även till att dra nytta av förvärv under rätt förutsättningar. Den större delen av Norrportens fastigheter som vi behållit och övriga investeringar kommer bidra till en god tillväxt. Detta i kombination med övriga synergieff ekter och besparingsprogram kommer att innebära att förvaltningsresultatet per aktie fortsätter att växa 2017, om än inte i nivå med vårt långsiktiga mål.

- Under 2018 är jag övertygad om att vi får se de fulla positiva effekterna av Castellums ompositionering. Styrelsens förslag om en utdelning för 2016 på 5,00 kr per aktie, jämfört med 4,25 kr för 2015, visar på en tro på fortsatt långsiktig positiv utveckling för Castellum.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige