Image
Henrik Saxborn.

Saxborn om engagemanget i Göteborgs nya stiftelse

Bolag Henrik Saxborn fortsätter att fördjupa sitt samhällsengagemang och är nu med och startar en ny stiftelse för att skapa ett bättre Göteborg. Han är en del av en namnstark trio som också består av före detta Säpochefen Klas Friberg och Majblommans tidigare generalsekreterare Tove Lindhahl Greve. För Fastighetssverige berättar Henrik Saxborn mer om det nya initiativet och vad han hoppas uppnå.


Henrik Saxborn var vd i Castellum fram till oktober 2021, han efterträddes av Biljana Pehrsson som bara var vd i 33 dagar innan hon ersattes av Rutger Arnhult. Ylva Sarby Westman var vice vd och CFO under Biljana Pehrssons tid i bolaget.

Så mycket kostade ledningsförändringarna för Castellum

Bolag Castellum letar just nu efter sin tredje vd efter det att Henrik Saxborns efterträdare Biljana Pehrsson och Rutger Arnhult lämnade posten i början respektive slutet av 2022. Bolaget har gått igenom ett antal förändringar på de ledande stolarna det senaste året och utifrån årsredovisningen som släpptes på tisdagen kan Fastighetssverige berätta hur mycket mer bolaget betalade ut till sina vd:ar och vice vd under 2022 jämfört med det lugnare 2021.


Under det året som kriget pågått har Henrik Saxborn varit på plats vid gränsen mellan Polen och Ukraina vid fem tillfällen för att hjälpa flyktingar från kriget att komma säkert till Sverige.

Saxborn: "Jag ger mig inte innan Putin ger sig"

Bolag Den tidigare Castellum-vd:n berättar för Fastighetssverige om sitt djupa engagemang för Ukraina-flyktingar, ett arbete som nu pågått i nära ett års tid. Han berättar om vittnesmål, lärdomar och om utmaningarna som uppstår för de ukrainare som nu befinner sig i Sverige. Den här veckan deltar han även i en stor insamling tillsammans med Bygg-Göta för att få ihop pengar till fler skottsäkra ambulanser som ska skickas till Ukraina.


Under det år som gått sedan Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari 2022 har Fastighetssverige bland annat skrivit om Roger Akelius donationer, Henrik Saxborns volontärarbete för Ukrainska flyktingar, Eastnines försäljningsproblem och Bonavas avveckling av sin ryska verksamhet. Dessutom har vi skrivit om hur CA-koncernens jordbruksbolag i Ukraina påverkades svårt i inledningen av kriget.

Ett år efter invasionen – så har Fastighetssverige skrivit om krigets påverkan

Bolag Rysslands invasion av Ukraina är den händelse som påverkade världsläget allra mest under 2022 och fick självklart stor påverkan även på fastighetsbranschen. Flera bolag stod för betydande hjälpinsatser i form av olika insamlingar och bistånd till Ukraina och samtidigt beslutade även en rad stora bolag som tidigare haft verksamhet och gjort affärer i Ryssland att lämna den ryska marknaden. Här sammanfattar Fastighetssverige en del av det vi har skrivit utifrån krigets påverkan det senaste året.


Henrik Saxborn.

Saxborn föreslås bli ny ordförande i Annehem

Bolag Annehems valberedning föreslår att nuvarande styrelseledamot Henrik Saxborn blir ny styrelseordförande i samband med årsstämman i maj 2023. Nuvarande ordförande Göran Grosskopf har avböjt omval.


Henrik Saxborn räcker över tavlan av Nelson Mandela till HUG:s chef Katja Blank. Konstverket är ett av över 100 stycken som auktioneras ut på Kronhuset i Göteborg under tisdagskvällen, med målet att smala in pengar till en skottsäker ambulans som kan användas vid fronten i Ukraina.

Castellums ex-boss skänker konst – för skottsäker ambulans

Bolag Henrik Saxborns volontära engagemang för Ukraina-flyktingar blir allt djupare och nu skänker han en kär tavla till en konstauktion som går av stapeln ikväll i Göteborg. Över 100 verk ska auktioneras ut för att samla in pengar till en skottsäker ambulans. För Fastighetssverige berättar Henrik Saxborn mer om det unika initiativet och hans speciella bidrag till auktionen.


Henrik Saxborn har varit på plats vid gränsen mellan Polen och Ukraina för att hjälpa flyktingar från kriget att komma till Sverige. Idag åker han ner för att göra det på nytt.

Saxborn om sitt engagemang för Ukraina-flyktingarna

Bolag Den tidigare Castellum-vd:n berättar för Fastighetssverige om sitt engagemang för de som flyr kriget i Ukraina, där han varit på plats vid gränsen mellan Polen och Ukraina för att hjälpa till att hämta flyktingar till Sverige.


Henrik Saxborn.

Henrik Saxborn tar plats i AMF Fastigheters styrelse

Bolag AMF Fastigheters bolagsstämma har valt in Henrik Saxborn som ledamot i styrelsen. Henrik Saxborn ersätter därmed Thomas Erséus som sedan årsskiftet innehar rollen som vd.


Jakob Mörndal blir ny tillförordnad vd på Castellum och ersätter tillfälligt Henrik Saxborn som lämnar bolaget.

Jakob Mörndal ny tillförordnad vd på Castellum

Bolag Castellums styrelse har utsett Jakob Mörndal som Tf. verkställande direktör med tillträde den 8 oktober. Han efterträder Henrik Saxborn som i april meddelade att han lämnar bolaget efter mer än åtta år i rollen.


Henrik Saxborn, vd för Castellum.

Saxborns avslut: "Övertygad om höjd utdelning för 24:e året i rad"

Bolag Höjda värden och sänkt belåningsgrad. Castellum når 227 kronor i substansvärde i Q2-rapporten.


Castellums köp av Kielo, med ett fastighetsvärde om 6,5 miljarder kronor, är Henrik Saxborns näst största affär – efter förvärvet av Norrporten 2016.

Här är Saxborns alla miljardaffärer

Bolag Som bekant är Henrik Saxborn på väg att lämna Castellum efter åtta år som vd. Och han gör det med foten på gaspedalen – bara sedan i fredags har Castellum köpt för 8,5 miljarder kronor. Här listar vi alla Castellums miljardaffärer sedan han tillträdde den 21 mars 2013.


Castellum560200

Efter helgens sexmiljardersaffär: "Vi går från osäkerhet till säkerhet"

Transaktioner Efter jätteaffären i Finland: Henrik Saxborn kommenterar Castellums förflyttning.


Castellums vd Henrik Saxborn.

Köper Kielo för 6,5 miljarder

Transaktioner Castellum köper fastighetsbolaget Kielo av Brunswick Real Estate och Blackstone med med 22 högkvalitativa kontorsfastigheter i Finlands mest attraktiva tillväxtcentra och snabbast växande universitetsorter.


Castellum förvärvar kontorsfastighet i Solna Strand från Humlegården för cirka 950 miljoner kronor.

... Och förvärvar kontor från Humlegården

Transaktioner Castellum förvärvar kontorsfastigheten Aprikosen 3 från Humlegården för cirka 950 miljoner kronor och tar därmed ett kliv in i ett av Solnas mest etablerade kontorsområden.


Castellum köper K11 i Solba av NCC.

Castellum miljardköper av NCC

Transaktioner Castellum köper kontorsfastigheten K11 i Järva Krog, Solna, av NCC för drygt en miljard kronor.


Castellum ansluter sig till Well Portfolio.

Castellum först i Norden med Well-certifiering av hela fastighetsportföljer

Energi/miljö 2016 blev Castellum först i Norden med Well-certifiering. Nu tar vi bolaget yttrerligare ett pionjärsteg genom att ansluta sig till Well Portfolio, ett nytt program för att certifiera hela portföljer av fastigheter.
– Det är ett smart och effektivt verktyg med många fördelar. Nu kan vi bli ännu bättre på att möta våra kunders växande intresse för hälsa och välbefinnande, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum.


Henrik Saxborn.

Saxborn om nya miljardköpet i Entra: "Ökad nordisk exponering"

Bolag Efter det fruktlösa budkriget i vintras fortsätter Castellum att ta kliv i Entra och köper SBB:s andel i bolaget för 3,14 miljarder kronor. För Fastighetssverige berättar vd:n Henrik Saxborn om affären och ger sin syn på Entras status.


Ulrika Danielsson.

Därför lämnar Ulrika Danielsson Castellum

Bolag Först Henrik Saxborn – och nu Ulrika Danielsson. Castellums mångåriga radarpar väljer båda att lämna bolaget.
För Fastighetssverige kommenterar hon avhoppet, relationen till Rutger Arnhult och det närliggande lediga vd-jobbet – som inte är aktuellt.


Coworking blir allt hetare, enligt rapporten.

Castellum: Pandemin har gjort svenskarna mer trygghetssökande

Bolag Castellum har genomfört en stor undersökning på temat Framtidens arbetsliv och pandemins påverkan.


Kontorsfastigheten Neroport/Ferring i Köpenhamn.

Castellum miljardsäljer till Genesta

Transaktioner Castellum har ingått avtal med Genesta om att sälja fastigheten Sundby Overdrev på adressen Kay Fiskers Plads 9-11 i Köpenhamn. Köpeskillingen 778 miljoner danska kronor, motsvarande cirka 1,057 miljarder svenska kronor. Priset är i nivå med senaste värdering i Q4 2020, enligt Castellum.