Image

Savills IM miljardköper från Ikea

Transaktioner Savills Investment Management lanserar Nordic Fund III – Retail. Fonden har initialt tagit in cirka 1 miljard kronor (EUR 110 miljoner) i kapital och förvärvat externhandelsfastigheter intill Ikea i fyra lägen i Sverige.
Publicerad den 19 December 2017
Peter Broström. Bild: Savills Investment Management
Peter Broström.

De fyra tillgångarna förvärvades av Ikea Centers för ett belopp om cirka 1,2 miljarder kronor och är belägna i Borlänge, Uppsala, Uddevalla och Haparanda.

Fastigheterna är lokaliserade intill Ikeavaruhus och innehåller en diversifierad mix av hyresgäster med starka nationella varumärken.

Nordic III – Retail har en målsättning om minst sju procent totalavkastning med fokus på en hög och stabil löpande avkastning. Fondens strategi omfattar både externhandel såväl som butiksenheter i citylägen i de fyra nordiska länderna Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Fonden kommer att kapitalisera på Savills IM’s erkänt starka nordiska närvaro och erfarenhet inom segmentet vilket även kommer möjliggöra en högre avkastning.

Justin O’Connor, vd, Savills Investment Management, kommenterar:
- Nordic Fund III – Retail kan dra fördel av vår stora erfarenhet inom investeringar i handelsfastigheter, med cirka 40 miljarder kronor i handelsfastigheter under förvaltning. Vår nordiska plattform skapar en stark lokalkännedom tillsammans med vår globala erfarenhet som gör det möjligt för oss att finna attraktiva objekt där vi kan fortsätta förbättra handelsplatser som i slutändan skapar högre avkastning för både våra kunder och hyresgäster.

Peter Brostrom, Nordenchef, Savills Investment Management, kommenterar:
- De fyra tillgångarna förvärvade av Ikea Centres ligger väl i linje med fondens investeringsstrategi. Strategin bygger på att skapa avkastning genom ökade hyresintäkter via utveckling och nära samarbete med hyresgäster för att nå en förbättrad mix av butiker som i slutändan kommer öka antalet besökare till varje område.

- Handelsfastigheter i Norden ger stora möjligheter till en attraktiv och stabil avkastning. Prissättningen på handelsfastigheter i Norden är idag attraktiv jämfört med andra segment, vilket ger möjlighet till en högre avkastning om man tillsammans med hyresgäster kan fortsätta utveckla områden så de motsvarar de förväntningar som den moderna konsumenten efterfrågar. Trots de utmaningar som e-handeln för med sig, skapar den positiva makroekonomiska utvecklingen i de nordiska ekonomierna gynnsamma förutsättningar för den fysiska handeln framöver.

Savills IM har investerat i Norden i över tio år. Investeringsteamet består av 15 fastighetsexperter baserade i Stockholm och Köpenhamn.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Partnertext

Så sätts rätt team med unikt rekryteringsarbete

Presenteras av Fastighetsägarna Service

Senast från Fastighetssverige Plus

Hetaste rekryteringarna under första kvartalet

Karriär Fastighetssverige har synat branschens hetaste rekryteringar under första kvartalet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige