Image

Så vill Sabo förbättra för hyresrätten

Sverige Sabos kongress kräver en skattereform som leder till fler hyresrätter.
Publicerad den 19 April 2011

- Kongressen var tydlig med att Sabos viktigaste uppgift är att få till stånd en bostadsfinansiering som inte missgynnar hyresrätten. Eftersom vårbudgeten presenterades dagen innan kongressens öppnande och den inte innehöll några förbättringar för hyresrätten, gjorde kongressen det här uttalandet. Sverige tappar i tillväxt varje dag för att det inte byggs hyresrätter där jobben finns, säger Leif Jakobsson, ordförande (S) i Sabos styrelse.

Sabo menar att hyresrätten missgynnas i förhållande till äganderätt och bostadsrätt, genom de avdrag som kan göras.

Sabo menar att bästa sättet att komma till rätta med obalansen är att införa en låg moms på bostadshyresrätter. Den åtgärden ger också störst genomslag när det gäller att öka nyproduktionen. Ändrad moms kräver dock beslut på EU-nivå och kan ta tid. Därför vill Sabos Kongress 2011 även uppmärksamma regering och riksdag på tre åtgärder som de kan besluta om redan i år:

* Avskaffad fastighetsskatt på bostadshyreshus
* ROT-stöd även för hyresrätten
* Skattefria avsättningar till framtida underhåll

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige