Image

(S) rasar över rea-utförsäljningar

POLITIK I dag beslutade Svenska Bostäders styrelse att erbjuda ytterligare ett antal bostadsrättsföreningar att köpa sina fastigheter. Priserna på fastigheterna grundar sig på de oberoende värderingar som Svenska Bostäder låtit göra. Men socialdemokraterna går till hårt angrepp mot Svenska Bostäder och menar att man slarvar bort hyresrätter till en bråkdel av värdet.
Publicerad den 29 April 2008

Idag fattade den borgerliga majoriteten i Svenska Bostäders styrelse beslut om nya utförsäljningar av Stockholms få kvarvarande allmännyttiga hyreslägenheter.

Totalt berörs 850 lägenheter. Socialdemokraterna menar att priserna är långt under värdet på den öppna bostadsrättsmarknaden. Exempelvis säljs en lägenhet på 90 kvadratmeter i Drakenberg för 1 750 000 kronor (19 333 kr/kvm). På hemnet.se utannonseras en likvärdig lägenhet tvärs över gatan med utgångspris på 3 750 000 kronor.

- Det är så man baxnar. Hyresrätter slarvas iväg till en bråkdel av det pris som lägenheterna är värda på den öppna bostadsrättsmarknaden. Om man nu är fixerad av att göra sig av med alla hyresrätter måste man åtminstone ha vett att ta betalt, säger Teres Lindberg, vice ordförande (s) i Svenska Bostäder.

Av Svenska Bostäders redovisning framgår att av bolagets totala bestånd är nu 85 procent av innerstaden, 89 procent av närförort och 24 procent av ytterstadens lägenheter föremål för ombildning. Blir alla dessa ombildningar verklighet kommer endast 1 000 lägenheter i innerstaden, knappt 300 i närförort och cirka 23 500 i ytterstaden finnas kvar.

- Allmännyttan är på väg att försvinna från innerstad och attraktiv närförort med mycket långtgående negativa konsekvenser för bostadsförsörjning, valfrihet och segregation. Hur ska de unga utan rika föräldrar komma ut på bostadsmarknaden? Hur ska företagen kunna rekrytera nyckelkompetens när det inte finns lediga hyresrätter? Hur ska den som inte vill eller kan köpa sitt boende klara sig, avslutar Teres Lindberg.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige