Image
Kestutis Sasnauskas, vd för Eastnine.
Kestutis Sasnauskas, vd för Eastnine. Bild: Eastnine

Rekordresultat för Eastnine

Bolag Eastnine uppvisar högsta resultatet någonsin efter en kraftig ökning av förvaltningsresultatet samt positiva orealiserade värdeförändringar på fastigheter och investeringar. Förvaltningsresultatet stiger på grund av tillväxt i fastighetsportföljen, men högre hyresnivå och skalfördelar spelar också in.
Publicerad den 17 Februari 2021

Vd-kommentar från Kestutis Sasnauskas:
– Resultatet för 2020 uppnår en rekordnivå efter kraftig ökning av förvaltningsresultatet och stora positiva orealiserade värdeförändringar på både fastigheter och innehavet i Melon Fashion Group (MFG). Coronapandemin har försvårat och försenat en del affärer, men bara inneburit mindre resultatbortfall. Tillväxtresan ska fortsätta 2021 i enlighet med nya affärsplanen.

– Eastnine presenterar ett rekordhögt resultat för 2020. Förvaltningsresultatet har nästan fördubblats och orealiserade värdeförändringar för både fastigheter och innehavet i MFG uppgår till betydande belopp. Självklart är en stor del av ökningen i förvaltningsresultatet hänförlig till tillväxten i fastighetsportföljen, men det finns också en väldigt tydlig skalfördelseffekt. Av ökningen i hyresintäkter under året landade 95 procent i driftnettot och 77 procent i förvaltningsresultatet. Skalfördelseffekten märks också tydligt när man jämför ökningen i hyresintäkterna, som uppgick till 44 procent, med förändringen i förvaltnings-resultatet, som ökade med 82 procent. Det är också därför det är så viktigt att Eastnines fastighets-portfölj ska fortsätta växa. Styrelsen fastställde 2020 en ny plan för kommande tre år som slår fast att fastighetsbeståndet ska dubblas i syfte att uppnå det övergripande målet om hög totalavkastning till aktieägarna.

– Vi är stolta över vad vi åstadkommit och kommer att fortsätta vårt engagerade arbete under 2021. Vi har en del vakanser som ska fyllas, Baltikums första kontorshus i trä, The Pine i Riga, ska byggstartas och många intressanta förvärvsmöjligheter ska utvärderas i syfte att fortsätta på vår tillväxtresa.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige