Image
Reflex vinner arkitekttävling om Hyresgästföreningens hus i Stockholm.
Reflex vinner arkitekttävling om Hyresgästföreningens hus i Stockholm. Bild: Reflex

Reflex vinner Hyresgästföreningens arkitekttävling

Bygg/Arkitektur Hyresgästföreningen gick ut i en arkitekttävling om hur man utvecklar en påbyggnad av Hyresgästföreningens fastighet kv Hästen 26 belägen på Norrlandsgatan 7 i Stockholm. Reflex Arkitekter gick vinnande ur tävlingen med ett förslag som bygger på en stomme i trä.
Publicerad den 7 Maj 2019

Hyresgästföreningens hus på Norrlandsgatan 7 ritades av arkitekten Birger Jonsson och stod färdig 1937. Byggnaden är en tidstypisk funktionalistisk kontorsbyggnad som har ett enkelt men omsorgsfullt uttryck som står sig bra i gällande modern urban kontext. Nu vill Hyresgästföreningen utveckla sin fastighet. Kring detta gick man ut i en anbudstävlan där Reflex Arkitekters bidrag blev det vinnande.

Reflex vinnande förslag går ut på att utveckla fastigheten med hänsyn till verksamhetens egna kärnvärden: nytta, glöd och förnyelse. Befintliga funktioner omfördelas och nya läggs till för att modernisera byggnad och skapa nya attraktiva arbetsplatser i stans bästa läge. En stor samlingslokal och takterrass skapar ny modern plattform för utveckling av den egna verksamheten.

Som ett led i detta rivs de översta två indragna våningarna i den befintliga åttavåningsbyggnaden och ersätts med en ny påbyggnad. Den nya påbyggnaden som är i fyra våningar kommer inrymma kontorsytor, gemensamma samlingsytor och takterrasser. Stommen görs i trä och fasaden och den terrasserade volymen tar hänsyn till den historiska och fysiska kontexten samtidigt som den ger uttryck för förnyelse och hållbarhet.

– Reflex Arkitekters förslag har på ett mycket bra sätt kombinerat våra kärnvärden med en modernisering av vår byggnad. Det tar också hänsyn till omgivningen på ett bra sätt och vår utbyggnad sker i harmoni med de omgivande kvarteren. Jag är också förtjust i lösningen att bygga stommen i trä, vilket är både ekonomiskt och miljövänligt, säger Jonas Nygren, förbundschef på Hyresgästföreningen.

En bärande i idé i Reflex förslag är att stommen till påbyggnaden är i trä. Det är bra ur ett hållbarhetsperspektiv men även byggtekniskt och ekonomiskt fördelaktigt.

– En trästomme väger en femtedel av vad en motsvarande betongstomme skulle väga. Detta är en stor fördel vid om- och tillbyggnader där befintliga hus byggs på med nya våningar. Inte minst blir transporten och själva montaget enklare med lättare byggelement som behöver lyftas upp på hög höjd, men man får också mindre påfrestningar på den befintliga betongstommen, säger Dzenis Dzihic arkitekt på Reflex Arkitekter.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige