Image

Positivt Norden går mot strömmen

Sverige Den nordiska regionen var ett anmärkningsvärt undantag från den allmänna uppbromsningen av fastighetsinvesteringarna i hela Europa. Där ökade aktiviteten med nästan 50 procent under det första kvartalet 2012 jämfört med motsvarande kvartal 2011, enligt CBRE.
Publicerad den 26 April 2012
Daniel Andersson. Bild: CBRE. Bild: CBRE
Daniel Andersson. Bild: CBRE.

I Norge var aktiviteten exceptionellt hög under det första kvartalet 2012 med 2,2 miljarder euro. Norge gick därmed om Sverige – som annars brukar vara den mest likvida marknaden – som det nordiska landet med den mest aktiva transaktionsmarknaden.

- Norden är den näst största fastighetstransaktionsmarknaden i Europa efter Storbritannien. Att även våra grannländer visar på en mycket positiv trend bidrar till en gynnsam utveckling för hela regionen då många investerare ser Norden som en enhet, säger Daniel Andersson, capital markets-chef i Sverige.

Jonathan Hull, Head of EMEA Capital Markets hos CBRE, kommenterar vidare:
- De nordiska marknaderna blir alltmer aktiva. De offentliga finanserna är gynnsamma där jämfört med i övriga Europa och detsamma gäller för utsikterna till ekonomisk tillväxt. Den stabila ekonomin har fått ett ökande antal utländska köpare att söka sig till regionen. Sverige fortsätter att vara det främsta målet för många investerare och vi ser också ett stigande intresse på andra nordiska marknader.

Investeringarna på marknaden för kommersiella fastigheter i Europa uppgick till knappt 24 miljarder euro under årets första kvartal. Det är en minskning av aktiviteten med 31 procent jämfört med det sista kvartalet 2011 och en minskning med 18 procent jämfört med det första kvartalet 2011. Omsättningen under kvartalet låg på ungefär samma nivå som under det första kvartalet 2010.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

CBRE Sweden på Branschguiden

På CBRE är vår passion att leverera marknadsledande fastighetsrådgivning som gör det möjligt för våra kunder att blomstra – i hela världen.

CBRE Group Inc. är världens största företag inom fastighetsrådgivning med huvudkontor i Los Angeles, USA. Företaget har runt 80 000 anställda och fler än 450 kontor som stödjer fastighetsägare, investerare samt hyresgäster över hela världen.

CBRE i Sverige erbjuder strategisk rådgivning inom – fastighetstransaktioner, hyresgästrepresentation, förvaltning, uthyrning och utveckling, samt värdering. Vi arbetar även med res...

Läs mer om CBRE Sweden på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige