Image
Anders Nissen.
Anders Nissen. Bild: Pandox

Pandox köper hotell i Nürnberg

Transaktioner Pandox har ingått avtal om förvärv av Maritim Hotel med 316 rum i centrala Nürnberg, Tyskland. Totalt transaktionsvärde uppgår till cirka 61 miljoner euro inklusive stämpelskatt och finansieras av kassa och befintliga kreditfaciliteter. Hyresgäst är Maritim Hotels och hotellet väntas bidra med cirka 3,2 miljoner euro i driftnetto 2020, mätt i årstakt. Förvärvet förväntas slutföras i det första kvartalet 2020 och hotellet kommer att redovisas under affärssegmentet fastighetsförvaltning.
Publicerad den 12 November 2019

– Vi är väldigt nöjda att kunna förvärva Maritim Hotel Nürnberg då det uppfyller samtliga Pandox förvärvskriterier och genomförs till en attraktiv värdering. Hotellet är strategiskt och centralt beläget i en växande regional centralort i Tyskland med generellt sett hög beläggning och goda snittpriser. Det är ett fullservicehotell med dynamisk efterfrågan från affärs-, mötes- och fritidssegmenten. Vi ser samtidigt en hög potential till ökade intäkter och förbättrad lönsamhet över tid genom ompositionering och genomgripande investeringar i hotellprodukten, säger Anders Nissen, vd för Pandox.

Transaktionen sker genom inkråmsförvärv, inklusive hotellfastigheten och ett existerande fasthyresavtal med kort löptid med Maritim Hotels. Pandox utvärderar för närvarande olika alternativ för hotellet, däribland att teckna ett nytt hyresavtal eller att ta över driften av hotellet.

Det totala transaktionsvärdet uppgår till cirka 61 miljoner euro, varav cirka 59 miljoner euro avser fastigheten och cirka två miljoner euro avser stämpelskatt. Det nuvarande hyresavtalet har en fast och indexerad årlig hyra och Pandox förväntar sig att hotellet kommer att bidra med cirka 3,2 miljoner euro i driftnetto 2020, mätt i årstakt. Den initiala direktavkastningen uppgår till cirka 5,4 procent före transaktionskostnader och förväntas öka betydligt genom aktivt ägande och värdehöjande investeringar. Säljare är en tysk institution. Förvärvet förväntas slutföras och tillträde ske i det första kvartalet 2020 förutsatt att samtliga villkor i överlåtelseavtalet har uppfyllts.

Pandox ser betydande värdepotential i hotellfastigheten och kommer att investera 18 miljoner euro i en genomgripande uppgradering av hotellets tekniska standard samt rum, mötesrum, restaurang, bar och övriga publika ytor.

Maritim Hotel Nürnberg byggdes 1986 och har 316 rum och nio mötesrum, varav det största har kapacitet för upp till 850 personer. Nürnberg är Bayerns näst största stad med cirka 3,5 miljoner invånare inräknat omgivande förstäder. Det är en av Tysklands snabbast växande ekonomiska zoner med stor inflyttning och låg arbetslöshet. Vidare hyser staden en av de största mässanläggningarna i Tyskland med cirka 1,5 miljoner besökare årligen.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige