Image

Pandox i jätteförvärv

Transaktioner Pandox köper sju hotellfastigheter i Europa - fyra i Tyskland, två i Österrike och en i Nederländerna - med totalt 1 744 rum. Köpeskillingen uppgår till 415 miljoner euro, motsvarande cirka 4 100 miljoner kronor, på skuldfri basis. Säljare är Invesco Real Estate.
Publicerad den 18 November 2016
Anders Nissen. Bild: Pandox
Anders Nissen.

Hotellen tillhör det övre fullservicesegmentet och drivs av välkända hotelloperatörer under långa omsättningsbaserade hyresavtal med goda garantihyresnivåer. Förvärvet är fullt finansierat genom ett nytt femårigt banklån med Aareal Bank om cirka 270 miljoner euro samt befintliga lånefaciliteter. Den förvärvade hotellportföljen förväntas bidra med motsvarande cirka 140 miljoner kronor i cash earnings 2017.

Säljare är Invesco Real Estate via European Hotel Real Estate Fund II. Pandox AB gör förvärvet av de fyra hotellfastigheterna i Tyskland tillsammans med Eiendomsspar AS som minoritetsaktieägare med 5,1 procent. Strukturen bedöms vara den mest effektiva lösningen för samtliga aktieägare i Pandox.

- Förvärvet uppfyller samtliga Pandox strategiska kriterier när det gäller storlek, läge, marknadsposition och lönsamhet samt bidrar till att ytterligare diversifiera vår intäktsbas. Hotellfastigheterna är av mycket hög kvalitet, drivs av välkända operatörer under långa omsättningsbaserade hyresavtal och ger ett betydande intäktstillskott till Pandox redan starka hyresportfölj. Genom förvärvet tar Pandox steget in på två nya hotellmarknader och fyra nya intressanta hotellstäder. Vi förstärker närvaron i Tyskland, som är Europas största hotellmarknad, samt lägger två nya starka operatörer till vår samarbetsportfölj. Med detta förvärv visar vi också att det finns stor potential för Pandox att med god lönsamhet växa sin kärnaffär på de stora hotellmarknaderna i Europa, säger Anders Nissen, vd för Pandox.

Drivkrafter för förvärvet
1. Hotellfastighetsportföljen är av mycket hög kvalitet och består av fullservicehotell i det övre segmentet med en genomsnittlig storlek om cirka 250 rum.
2. Förvärvspriset per rum uppgår till attraktiva cirka 2,35 MSEK.
3. Förstärker Pandox marknadsposition i Tyskland med ytterligare tre hotell i Frankfurt, Hamburg, Köln, samt ett hotell i München som är en ny stad för Pandox.
4. Etablerar Pandox i Österrike och Nederländerna med tre hotell i Wien, Salzburg och Amsterdam, vilka samtliga är nya länder och städer för Pandox.
5. Hotellen ligger i stora städer med strategiska lägen och en god balans mellan affärs- och fritidssegmentet samt internationell och inhemsk efterfrågan.
6. Hotellen drivs av väletablerade hotelloperatörer (NH Hotels, Rezidor och Grand City Hotels) under välkända varumärken (NH, Radisson Blu och Park Hotel Amsterdam) med långa omsättningsbaserade hyresavtal med garantinivåer och delade investeringar, vilket är kärnan i Pandox affärsmodell.
7. Hotellen bidrar omedelbart positivt till Pandox resultat och kassaflöde.

Hotellen:
Hotell Land Stad Rum Läge
NH Vienna Airport Österrike Wien 499 Flygplats
Radisson Blu Cologne Tyskland Köln 393 City/kongress
NH Munich Airport Tyskland München 236 Flygplats
Park Hotel Amsterdam Nederländerna Amsterdam 189 City
NH Frankfurt Airport Tyskland Frankfurt 158 Flygplats
NH Salzburg City Österrike Salzburg 140 City
NHCollection HamburgCityTyskland Hamburg 129 City
Totalt 1 744

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

ChatGPT: "Proptech kommer revolutionera fastighetsbranschen"

Teknik "Den svenska fastighetsbranschen befinner sig för närvarande i en mycket aktiv fas." Så beskriver ChatGPT alltså läget just nu i fastighetsbranschen – sannolikt en bild som inte alla skulle känna igen sig i. Fastighetssverige bestämde sig för att ta reda på vilka andra insikter AI-assistenten har om den svenska fastighetsbranschen och framtiden för AI och proptech i den samma.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige