Image

Överraskande konkursfall i september

Sverige De svenska konkurserna sjönk med hela 19 procent i september jämfört med samma månad förra året, enligt UC. Detta efter att de ökat med 18 procent i augusti.
Publicerad den 4 Oktober 2011
Roland Sigbladh. Bild: UC. Bild: UC
Roland Sigbladh. Bild: UC.

– Precis som börsen reagerar med svängningar i orostider, fluktuerar också antalet företagskonkurser kraftigt. När konjunkturen plötsligt bromsar in, slås direkt många företag med svag likviditet och avsaknad av ekonomiska reserver ut. Den stora konkursökningen i augusti var ett tecken på detta. Därefter har läget stabiliserats då de flesta av de kvarvarande aktörerna har en bättre ekonomi efter flera goda år och reserver för att klara en viss konjunkturnedgång, säger UC:s marknadschef Roland Sigbladh.

Det är framför allt i Stockholm (28 procent) och i Västra Götaland (26) som konkursminskningen är påtaglig.

– Konkursnedgångarna i Stockholm och Västra Götaland visar att svensk näringsliv ännu generellt sett mår ganska bra i det turbulenta ekonomiska läget. I Storstockholm finns många små handels- och tjänsteföretag, medan industrin är utbredd i Göteborgsregionen. Inkomna bokslutssiffror för 2010 visar på en positiv omsättnings- och resultatutveckling överlag. Innevarande år kommer naturligtvis dock att bli svårare för många företag, säger Roland Sigbladh.

- Sammantaget är UC:s prognos för 2011 att konkursantalet kommer att sluta i nivå med utfallet för förra året.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Rabatterna fortsätter minska på fastighetsbörsen

Lista De noterade fastighetsbolagen på de två största listorna har nu alla lämnat sina Q1-rapporter för 2024 och man kan konstatera att utefter substansvärdena som rapporterats så fortsätter rabatterna att sjunka och allt fler handlas till premie på börsen. Här presenterar Fastighetssverige en färsk lista uppdaterad efter rapportfloden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige