Image

Nytt sätt att använda partnering

Sverige I byggbranschen är partnering ett välkänt begrepp. Nu hävdar två studenter vid KTH i sitt examensarbete att partnering också kan användas av fastighetsägare och hyresgäster för bättre samarbete och lönsamhet.
Publicerad den 28 Januari 2011
Jonas Lindqvist och Cathrine Malmhester. Bild: Niras. Bild: Niras
Jonas Lindqvist och Cathrine Malmhester. Bild: Niras.

Jonas Lindqvist och Cathrine Malmhester vid institutionen för fastigheter och byggande vid KTH menar i sitt examensarbete att det finns stora möjligheter att skapa incitament för att minska fastighetens energiförbrukning genom att hyresgäst och hyresvärd delar på miljöinvesteringar.

- För att förbättra relationen samt underlätta samarbetet kan vi se att fastighetsbolagen kan använda sig av en så kallad partneringbilaga. I en sådan bilaga konkretiseras hur samarbetet mellan hyresgäst och hyresvärd ska fortlöpa under hela kontraktstiden, säger de.

Examensarbetet har gjorts med stöd och handledning från Niras Sweden AB.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige