Image

Nytt nätverk ska öka andelen kvinnor i styrelser

Bolag HSB Stockholm startar ett nytt nätverk som ska öka andelen kvinnor i bostadsrättsföreningar med sex procent.
Publicerad den 5 Februari 2015
Erica Nordström och Anneli Bjuvgård på HSB Stockholm. Bild: HSB
Erica Nordström och Anneli Bjuvgård på HSB Stockholm.

Det räcker inte att bostadsrättsföreningars styrelser har en jämnare könsfördelning än bolagsstyrelser anser HSB Stockholm, som nu startar upp ett nätverk för kvinnliga ledamöter.

– Som en av de största företrädarna för bostadsrättsföreningar och en stor aktör i fastighetsbranschen känns det viktigt att HSB driver den här frågan. En jämn fördelning mellan kvinnor och män ger balanserade och välfungerande styrelser, säger Anneli Bjuvgård, vice ordförande i HSB brf Laken som sedan fyra månader tillbaka har engagerat sig i en styrgrupp för det nya nätverket.

Syftet med nätverket är att skapa ett forum som ger de kvinnliga styrelseledamöterna inspiration i sitt arbete, en möjlighet att knyta nya kontakter och bidra till att fler kvinnliga medlemmar engagerar sig i styrelser och att de vågar ta större ansvarsposter.

Målsättningen är att andelen kvinnliga styrelseledamöter i HSB Stockholms bostadsrättsföreningar ska öka från 41 till 47 procent, och att andelen kvinnliga ordförande i föreningarna höjs från 31 till 36 procent inom en treårsperiod.

– Vi vill också höja statusen på ledamotsrollen i stort, säger Erica Nordström, marknadsutvecklare på HSB Stockholm som tillsammans med ekonomichef Carolina Taube Persson driver projektet.
– Det är ett otroligt ansvarsfullt uppdrag där du ofta är med och fattar beslut motsvarande en ledningsgrupp i ett mindre fastighetsbolag.

HSB Stockholm har cirka 440 medlemsföreningar, där styrelsekvinnorna förut har bjudits in till olika inspirationsseminarium. När man nu tar steget fullt ut och lanserar ett långsiktigt nätverk, nappade över 100 kvinnor på inbjudan till lanseringskvällen 11 februari. Där talar bland annat Lena Ag, grundare av organisationen Kvinna till kvinna.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige