Image

Nya rekordvolymer på nordiska fastighetsmarknaden

Transaktioner Transaktionsvolymen på den nordiska fastighetsmarknaden nådde nya rekordnivåer under första halvåret 2016 – 18,6 miljarder euro – drivet av framförallt hög aktivitet på den svenska marknaden. Institutioner och noterade fastighetsbolag var de mest aktiva köparna.
Publicerad den 30 Juni 2016
Mikael Söderlundh. Bild: Pangea Property Partners
Mikael Söderlundh.

Ökningen är sex procent jämfört med samma period ifjol och det är den högsta volymen någonsin i Norden för årets första sex månader.

Ökningen beror på framförallt hög aktivitet på den svenska fastighetsmarknaden.

Transaktionsvolymen i Sverige uppgick till €9.9 miljarder (92 miljarder kronor) under första halvåret 2016, vilket är 44 procent högre än motsvarande period förra året. Transaktionsvolymerna i Finland och Danmark ökade också markant, medan aktiviteten i Norge sjönk från väldigt höga nivåer för ett år sedan.

– Bilden spretar lite mellan de enskilda länderna men för Norden som helhet är trenden väldigt stark. Det finns fortsatt ett brett intresse för fastighetsinvesteringar och aktiviteten är hög inom många segment, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners.

Kontor var den största sektorn och stod för 31 procent av transaktionsvolymen i Norden under första halvåret, tätt följt av bostäder på 27 procent. Omsättningen var hög även inom sektorerna handel och samhällsfastigheter som stod för 20 procent respektive 10 procent av transaktionsvolymen. Storleken på den genomsnittliga transaktionen var cirka 48 miljoner euro, jämfört med 41 miljoner euro för ett år sedan.

– Institutioner och noterade fastighetsbolag var de mest aktiva köparna under första halvåret och stod bakom en majoritet av de största affärerna. Många fastighetsfonder hade också ett stort kapitalinflöde, fortsätter Mikael Söderlundh.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige