EU-kommissionen lade fram förslag till direktivet mot bakgrund av att målet att minska energianvändningen med 20 procent fram till 2020 inte kommer kunna nås. Med den överenskommelse som nu nåtts mellan ministerrådet och Europaparlamentet beräknas energianvändningen kunna minska med cirka 17 procent fram till 2020. Direktivet ska behandlas av EU-parlamentet i höst och kan först därefter införlivas i svensk lag.
– Direktivet kommer att påverka fastighetsägarna när det införlivas i svensk lagstiftning, men det återstår att se hur långtgående kraven blir. Det säger Yogesh Kumar, miljöchef på Fastighetsägarna, som genom European Property Federations arbete bevakat och påverkat utformningen av direktivet.
Det ursprungliga förslaget med många detaljregleringar har ändrats så att medlemsstaterna själva får bestämma den närmare tillämpningen av direktivet. EU-kommissionen kommer kontinuerligt att följa upp tillämpningen av direktivet och har mandat att återkomma med förslag till ytterligare åtgärder om de tilltagna åtgärderna inte bedöms som tillräckliga för att nå målet.
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Aros Kapital
Teknik Pattern är plattformen som vill förstå fastigheter och områden. Gör man det tillräckligt bra kan man nämligen göra förutsägelser om utvecklingen framåt och då kanske det också går att göra platsutveckling mer hållbar. Fastighetssverige har intervjuat Daniel Emgård, affärsutvecklare på Pattern. – Kan man förstå fastigheterna i det sammanhang de ligger i, den påverkan de har och hur de utvecklas – då blir det spännande på riktigt!
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.