Image

Ny norsk konstellation siktar på Sverige

Bolag Det norska private equity-bolaget RS Platou Real Estate köper det norsk-luxemburgska riskkapitalbolaget Realkapital Partners, och planerar en satsning på den svenska fastighetsmarknaden. Det sammanslagna bolaget siktar på att bli ett av Nordens ledande private equity-företag med specialisering på fastighetsinvesteringar. - Det finns mycket norskt kapital som vill in i svenska fastigheter, säger Marcus Kruus, som ansvarar för den svenska satsningen.
Publicerad den 18 Januari 2012
Bild: Nicklas Tollesson

RS Platou Real Estate startades 2009 och har genomfört 15 fastighetsinvesteringar i Norge till ett marknadsvärde om cirka tre miljarder kronor.

Realkapital Partners grundades 2006, och har fondplattformar i både Norge och Luxemburg. I dag förvaltas fyra fastighetsfonder till ett marknadsvärde om cirka två miljarder kronor. Fonderna har investerat i 15 fastigheter, med fokus främst på Frankrike och Tyskland (en affär har gjorts i Sverige, en industrifastighet i Halmstad som man köpte hösten 2007 och sålde på våren 2008).

Realkapital blir nu ett helägt dotterbolag till RS Platou.

Det nya bolaget kommer bland annat att satsa på att bli en betydande aktör på den svenska fastighetsmarknaden.

- Vi kommer initialt att genomföra så kallade projektsyndikeringar för kapitalanskaffning till fastighetsinvesteringar i Sverige. Vi ska hitta intressanta investeringsmöjligheter, som vi tar in pengar till från en handfull investorer. På sikt avser vi även lansera traditionella fastighetsfondsprodukter med fokus på den nordiska marknaden och som då även inkluderar ett svenskt investeringsmandat. Vi har mycket bra kontakter med norska investerare som vill in på den svenska fastighetsmarknaden. Vi kommer att kunna agera snabbt när vi hittar rätt objekt, säger Marcus Kruus, som är en av de partners som nu säljer till RS Platou.

Vad för slags investerare handlar det om?

- Till den svenska marknaden är det i första hand privata professionella investerare (HNWI) och investeringsbolag (single-family office) från välbärgade norska familjer. Vi kommer också att under våren lansera ett par produkter med fokus på Norge, där handlar det mest om institutionellt kapital.

Hur mycket tror du att ni kommer att investera för i Sverige de närmaste två åren?

- Jag vill inte gå ut med någon siffra, det beror på marknadsförutsättningarna, men vi ska bli en betydande aktör på den svenska marknaden.

Investeringsstrategin går ut på att köpa core/core+ fastigheter, i första hand i storleksordningen 100-250 miljoner kronor per investering, med långa kontrakt och säkra kassaflöden. Både logistik och kontor är intressant, och även sale and leaseback-affärer.

- Det blir delvis en ändring jämfört med hur vi på Realkapital har arbetat tidigare, vi har varit betydligt bredare i vår riskexponering och köpt både råmark för bostadsutveckling i Bratislava och kontor i Paris CBD där vi fakturerar hyra och sköter löpande förvaltning.

Geografiskt är det Syd- och Västsverige som är mest intressant.

Inte Stockholm?

- Nej, det är väl lite kulturellt betingat. Våra norska investerare ser Västsverige lite mer som något av en hemmamarknad.

Han nämner Göteborg, Malmö, Helsingborg, Lund, Halmstad, Jönköping, Karlstad och Örebro som tänkbara marknader.

Marcus Kruus har arbetat med Realkapital sedan 2007. Dessförinnan arbetade han för NCC sedan 1999. Han kommer också fortsättningsvis att ha ansvar för Realkapitals fyra europeiska fastighetsfonder, som ska avslutas 2013-2014.

FAKTA RS PLATOU
RS Platou grundades 1936 och är en världsledande shippingmäklare. Fastighetsdelen RS Platou Real Estate grundades 2009 och arbetar med att erbjuda privata och institutionella investorer att investera i syndikerade fastighetsprojekt. Huvudkontoret ligger i Oslo. Teamet bakom RS Platou Real Estate kom från Orkla Finans där de bland annat arbetade med kapitalanskaffningen till Sveareal.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige