Image

Ny e-tjänst för ägare av hyreshus och industrifastigheter

Sverige Skatteverket lanserar en ny e-tjänst för att underlätta taxering av hyreshus och industrifastigheter, som kommer att taxeras 2013. Med hjälp av e-tjänsten kan fastighetsägare redan nu lämna in sin fastighetsdeklaration.
Publicerad den 24 September 2012

– Vi hoppas att så många som möjligt kommer att använda den nya elektroniska tjänsten. Den är lätt att använda och minskar dessutom risken för fel, säger Erik Rydelid, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

En annan fördel med e-tjänsten är att det redan nu går att se förslaget till nytt taxeringsvärde och ändra uppgifter i förslaget, trots att pappersblanketterna ännu inte skickats ut. Dessutom kan användaren göra en preliminär beräkning av taxeringsvärdet. E-tjänsten kan användas av såväl ägare som ombud.
– Framförallt när det gäller hyreshus händer det att fastighetsägare glömmer att lämna uppgifter om hyra, men genom att använda Skatteverkets nya e-tjänst försvinner den risken. Det blir helt enkelt lättare att göra rätt, säger Erik Rydelid.
Via e-tjänsten kan besökaren länkas vidare och få information om olika faktorer som kan ha påverkat taxeringsvärdenivån.
– Vi tror att det här kommer att vara intressant för fastighetsägare. E-tjänsten gör det också möjligt att se de försäljningar som skett i området. Dessutom kan den egna fastigheten ses placerad i en kartbild, med uppgifter om genomsnittshyror för hyreshus, säger Erik Rydelid.

I månadsskiftet september-oktober kommer Skatteverket att skicka ut cirka 260 000 blanketter till fastighetsägare som omfattas av den allmänna fastighetstaxeringen 2013. När det gäller industrifastigheter kommer de allra flesta att få ett färdigt förslag till taxeringsvärde. Om de förtryckta uppgifterna stämmer behöver fastighetsägaren inte skicka in någonting.

Den allmänna fastighetstaxeringen gäller även täktmark, kraftverk, specialfastigheter och ägarlägenheter. Dessa ingår dock inte i Skattverkets nya e-tjänst.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Lista: De köpte och sålde mest under första kvartalet 2024

Lista Islossning? Finansiell tjäle som börjar gå ur jorden? Botten nådd? Kanske – men en ovanligt stor andel av de börsnoterade bolagen nollar i både i förvärvs- och avyttringskolumnen i första kvartalets rapport. Vilka bolag som ligger i toppen? Här är listan.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige