Image

Nio av tio hade utnyttjat rot-avdrag

EKONOMI Nio av tio bostadsrättsföreningar i Stockholm skulle tidigarelägga underhåll och renoveringar eller passa på att sätta igång extra renoveringsprojekt, om rot-avdraget gällde även dem. Det framgår av en undersökning genomförd av Fastighetsägarna Stockholm.
Publicerad den 11 Mars 2009

En genomsnittlig bostadsrättsförening i Stockholm planerar underhåll och reparationer för drygt 500 000 kronor per år, visar Fastighetsägarna Stockholms undersökning. Bara i Stockholms län handlar det om åtgärder i bostadsrättsföreningar för ett värde motsvarande tio miljarder kronor de två kommande åren. Möjligheten till rot-avdrag visar sig ha mycket stor inverkan på investeringsnivån i en bostadsrättsförening. Redan vid ett rot-avdrag på 200 000 kronor skulle fler än varannan bostadsrättsförening påskynda sina renoveringsplaner eller göra extra investeringar, visar undersökningen.

– Denna gång har regeringen utformat rot-avdraget som en permanent skattesubvention kopplad till hushållet. För att dämpa den djupa långkonjunktur som vi nu befinner oss i och få fart på den hårt drabbade byggsektorn borde rot-satsningen tillfälligt utvidgas till att också omfatta bostadsrättsföreningar. Det skulle vara en välkommen hjälp för många byggföretag och hantverkare, säger Maria Livijn, näringspolitiskt ansvarig för bostadsrättsföreningar på Fastighetsägarna Stockholm.

Det som talar för en tillfällig utvidgning av rot-satsningen är att det förmodligen får ett mycket snabbt och stort genomslag bland bostadsrättsföreningar. Fastighetsägarnas undersökning visar att nästan 60 procent av bostadsrättsföreningar skulle tidigareläggare redan planerat underhåll och 30 procent skulle sätta igång nya projekt. Det finns ett tydligt uppdämt renoverings- och underhållsbehov i bostadsrättsförningar.

– Därtill skulle många av de åtgärder som vidtas ha en tydlig positiv miljöprofil. En klar trend bland bostadsrättsföreningarna är nämligen att ett rot-avdrag skulle utnyttjas till energisparande åtgärder. Hela 63 procent av bostadsrättsföreningar är beredda att genomföra minst en energisparande åtgärd inom tre år, enligt utvärderingar av energideklarationer som har utförts av Fastighetsägarna Stockholm, säger Maria Livijn.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Mårten Othérus blir ny vd för Nordr Sverige: "Finns stora möjligheter"

Karriär Efter 19 år i Veidekke och senare det som blev Nordr så har Mårten Othérus haft titlarna regionchef, affärsutvecklingschef och investeringschef. Nu kan han sätta verkställande direktör på meritlistan. Han berättar om hur han vill ta sig an bolagets utveckling framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige