Image

NCC testar väggklocka som visar elanvändning

ENERGI NCC Boende testar en ny energiklocka som har utvecklats av Interactive Institute. Klockan är designad för att passa in i husets övriga inredning och visar på ett enkelt sätt hemmets dagliga elkonsumtion.
Publicerad den 10 Mars 2009

Den lätta överblicken av elförbrukningen kan öka medvetenheten och göra det enklare att minska familjens användning av el. Den presenteras i NCC:s monter AG:05 på Energitinget, Stockholmsmässan i Älvsjö, 11-12 mars.

I de boendepärmar som nyinflyttade får ges instruktioner om hur de sköter om köksbänkarna, men hur beter man sig för att sköta om energin? Det frågade sig NCC och såg energiklockan som ett sätt.

– Genom att testa och utveckla energiklockan tillsammans med Interactive Institute hoppas vi kunna motivera boende att använda sina nya hus på ett energisnålt sätt. Vi vill underlätta för våra kunder att fortsätta den miljöprocess vi har startat när vi lämnar ifrån oss bostaden, säger Jenny Winblad, miljösamordnare på NCC Boende. Kopplingen till elräkningen är också otroligt viktig.

Det finns många sätt att energieffektivisera; genom lagar, krav på producenter, bättre teknik, men inte minst genom beteende. Erfarenheter visar att boende kan spara mer än 20 procent energi genom att ändra sitt beteende. På Interactive Institute ser man design som en lösning för att stödja och stimulera medvetenhet och ändra beteenden.

– Att vi ger nyttoprylar en snygg design är en strategisk fråga. Kilowattimmar är abstrakt för konsumenten - en bild säger mer. Genom att visualisera energidata kan du med en blick på klockan förstå om du använder mer eller mindre el än vanligt och fundera på om det är rimligt, säger Christina Öhman, strategisk utvecklare på Interactive Institute.

På Energitinget visar NCC även var och hur man bygger passivhus – hus med extremt litet värmebehov, hur NCC just blivit Europas första GreenBuilding partner för kontorshus och använder 25 procent mindre energi än normen, samt hur NCC klimatdeklarerar sina bostäder.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Mårten Othérus blir ny vd för Nordr Sverige: "Finns stora möjligheter"

Karriär Efter 19 år i Veidekke och senare det som blev Nordr så har Mårten Othérus haft titlarna regionchef, affärsutvecklingschef och investeringschef. Nu kan han sätta verkställande direktör på meritlistan. Han berättar om hur han vill ta sig an bolagets utveckling framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige