Image

NCC bygger fjärrvärmeverk i Gustavsberg

BYGG NCC Construction Sverige bygger på uppdrag av Vattenfall AB ett fjärrvärmeverk i Gustavsberg, öster om Stockholm. Verket ersätter fem mindre anläggningar vilket ger färre bränsletransporter och ska eldas med biobränsle till 100 procent. Det ger området en effektivare och mer miljömedveten värmeförsörjning. Ordern är värd 29 miljoner kronor.
Publicerad den 27 Augusti 2009

I dag distribueras fjärrvärmen till hushåll, handel och industri i Gustavsberg från fem mindre värmenät, som är sammanlänkade. Den nya anläggningen vid Ekobacken i Tjustvik, bakom Värmdö Marknad, ersätter de fem nuvarande värmeverken.

– Det är givetvis alltid roligt att få en ny order, men det är extra roligt när uppdraget ligger i linje med NCC:s mål att minska klimatpåverkan och bidrar till ökad återvinning, säger Fredrik Söderholm, affärschef, NCC Construction Sverige.

Den nya anläggningen använder 100 procent biobränsle, som flis, biogas, pellets och om det är möjligt även spillvärme från industrin. Anläggningen kommer att leverera runt 50 000 megawattimmar värme per år. Det kan jämföras med vad 2 500 villor förbrukar på ett år.

– Ombyggnaden gör att vi kan använda biobränsle fullt ut. Att elda med biobränsle istället för olja kommer även att minska våra bränslekostnader vilket gör att vi kan ha stabila och långsiktiga priser. Vi minskar också bränsletransporterna i centrala Gustavsberg, säger Jörgen Engström, Vattenfalls anläggningschef i Gustavsberg.

Projektering påbörjas i augusti 2009 och anläggning beräknas vara klar i september 2010. Arbetet genomförs som en totalentreprenad och sysselsätter som mest cirka 8-10 NCC-anställda.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige