Image

Mölndal JO-anmäls efter markaffär

JURIDIK Markägarna fick besked av Mölndals kommun att det inte var aktuellt att upprätta en ny detaljplan. Så ägarna sålde till Mölndal - som sedan upprättade detaljplan och sålde med rejäl vinst.
Nu kommer Mölndal med största säkerhet att JO-anmälas.

Publicerad den 4 Juni 2010

Hans Anhede och Per-Olof Melin sålde markbiten - 23 000 kvadratmeter i Åbro industriområde - som då var så kallad råmark för 6,5 miljoner kronor.

- Vi fick svar av kommunens tjänstemän att det inte var aktuellt med någon detaljplan förrän tidigast inom 10 - 15 år och därför valde vi att sälja, säger Per-Olof Melin till Göteborgs-Posten.

Men marken planlades efter affären, och nu ska den säljas vidare, som en del i en större markaffär till följd av Santa Marias expansionsplaner.

Den aktuella markbitens värde ligger nu på 22,5 miljoner kronor, enligt Göteborgs-Posten.

- Jag tycker man kan säga att kommunen har blåst oss. Vår advokat anser att handlandet gränsar till bedrägeri, säger Hans Anhede.

Hans Broberg (FP), ordförande i kommunstyrelsens planeringsutskott:

- Jag kan inte förneka att det är en god affär för Mölndals stad, men det är en stor skillnad på råmark och planlagd mark, säger han till Göteborgs-Posten.

I köpeavtalet åtar sig Mölndals stad att bygga fungerande vägar, dra vatten och avlopp, samt stå för en arkeologisk undersökning.

- Det är en jätteprocess att transformera råmark så att den blir byggbar. Det innebär stora kostnader, säger Broberg.

Enligt kommunen blev det aktuellt att planlägga området först efter att förhandlingarna med Hans Anhede och Per-Olof Melin avslutats.

Mölndals stadsjurist kommer att svara de tidigare ägarna de närmaste dagarna, men det troliga är att en anmälan lämnas in till JO efter den 15 juni.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige