Image
Vd Thomas Holm menar att nedskrivningen inte påverkar Svenska Handelsfastigheters löpande verksamhet.
Vd Thomas Holm menar att nedskrivningen inte påverkar Svenska Handelsfastigheters löpande verksamhet. Bild: Svenska Handelsfastigheter

Miljardminskning för Svenska Handelsfastigheter

Ekonomi/Finansiering Svenska Handelsfastigheter förväntas att skriva ned fastighetsvärdena med cirka 680 miljoner kronor, motsvarande cirka 4,6 procent av det totala fastighetsvärdet, under fjärde kvartalet. På ett år har bolaget har fastighetsvärdet minska med över en miljard.
Publicerad den 29 December 2023

Efter nedskrivningen uppgår det preliminära totala fastighetsvärdet till cirka 14,2 miljarder kronor. Det står klart efter det att bolaget låtit externvärdera hela fastighetsbeståndet genom oberoende värderingsfirmor inför den 31 december 2023.

– Nedskrivningen påverkar inte vår löpande verksamhet utan speglar det gångna årets osäkra omvärldsläge och negativa makroekonomiska utveckling. Vi fokuserar på att fortsätta stärka vår position enligt vad vi tidigare kommunicerat för att få en positiv utveckling av våra fastighetsvärden på sikt, säger Thomas Holm, bolagets vd och grundare.

De preliminära nedskrivningarna beror på flera faktorer, både positiva och negativa. Avkastningskraven på fastigheter har höjts till följd av ökade räntor och hög inflation under året, vilket har haft en negativ inverkan på fastighetsvärdena. Samtidigt har förädlingsarbete, nyuthyrningar och investeringar gett förbättringar i driftsnettot, vilket har haft en positiv inverkan i form av förbättrade kassaflöden. Sammantaget överväger de negativa effekterna vilket resulterat i en förväntad nedskrivning av fastighetsvärdena.

Jämfört med motsvarande tidpunkt för ett år sedan har det totala fastighetsvärdet minskat med cirka 1,2 miljarder kronor från cirka 15,4 miljarder kronor.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige