Image
Göteborgs kommunala fastighetsbolag Higab säljer tre fastigheter för nästan 1,9 miljarder kronor till Platzer.
Göteborgs kommunala fastighetsbolag Higab säljer tre fastigheter för nästan 1,9 miljarder kronor till Platzer. Bild: Higab

Miljardaffär mellan Higab och Platzer – säljer på Medicinareberget

Transaktioner Platzer förvärvar tre fastigheter av Higab på Medicinareberget omfattande 52 800 kvadratmeter till ett underliggande fastighetsvärde om 1 875 miljoner kronor. Fastigheterna innebär att Platzer adderar ytterligare ett attraktivt geografiskt område, granne med Sveriges största sjukhus Sahlgrenska Universitetssjukhuset, till beståndet med hyresgäster inom Life Science-segmentet.
Publicerad den 28 Juni 2021

Platzer har idag träffat avtal med det kommunala fastighetsbolaget Higab om att förvärva fastigheterna Änggården 718:1 (“Odontologen"), Änggården 718:141 (“Hälsovetarbacken") och Änggården 36:1 (“Biotech Center"). Fastigheterna, som tillsammans omfattar 52 800 kvadratmeter, har i affären åsatts ett underliggande fastighetsvärde om 1 875 miljoner kronor. Förvärvet sker genom bolagsförvärv. Odontologen tillträds den 30 juni 2021 och övriga två fastigheter preliminärt 30 september 2021.

Det var tidigare i år som kommunfullmäktige godkände en samlad försäljning av de tre fastigheterna, vilket är en del i ärendet att renodla stadens bestånd. Fastigheterna har stabila verksamheter som hyresgäster, såsom Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen, och är idag i det närmaste fullt uthyrda.

Alla tre fastigheterna är belägna på Medicinareberget, i nära anslutning till Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Här finns Sahlgrenska Science Park, ett Life Science-kluster där vård, forskning, utbildning och näringsliv samverkar på ett internationellt högklassigt sätt.

Den första fastigheten är Odontologen. Byggnaden omfattar 31 100 kvadratmeter och här finns Folktandvården Västra Götaland och Odontologiska fakulteten vid Göteborgs universitet med en ledande position inom både forskning och utbildning.

Den andra fastigheten är Biotech Center, en tekniskt avancerad anläggning med 9 500 kvadratmeter på nio våningar, som invigdes 2004. Byggnaden är helt anpassad efter bioteknikföretagens speciella behov genom till exempel specialkonstruerade ventilations- och övriga tekniksystem.

Den tredje fastigheten är Hälsovetarbacken, en anrik fastighet från 1909 med 12 200 kvadratmeter. Här finns Göteborgs universitet med utbildningsverksamhet inom vårdvetenskap och hälsa.
– Jag är otroligt glad att vi har gjort den här fastighetsaffären, som är den näst största i Platzers historia. Vi förvärvar ett rejält bestånd i ett område i Göteborg med en fantastisk framtidspotential inom segmentet Life Science. Vi ser fram emot att tillsammans med övriga fastighetsägare och hyresgäster vara med och bidra till att fortsätta utveckla ett område med Europas bästa arbetsplatser inom segmentet Life Science, säger P-G Persson, vd på Platzer.
– Platzer är ett lokalt förankrat bolag på fastighetsmarknaden som långsiktigt kan fortsätta att utveckla platsen på Medicinareberget och Life Science-området vid Sahlgrenska. Affären ger Göteborgs Stad en betydande möjlighet att investera i andra för staden viktiga projekt. Exempelvis finns det ett stort behov de kommande åren att reinvestera och nyinvestera i olika anläggningar, inte minst inom idrotts- och kultursektorn. Detta kan ge Higab en bättre möjlighet att klara en framtida efterfrågan på nya fastigheter, säger Per-Henrik Hartmann, vd på Higab.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Här är de hetaste rekryteringarna under Q3

Karriär En rad tunga poster i fastighetsbranschen har tillsatts under årets tredje kvartal. Fastighetssverige har tittat närmare på branschens hetaste Q3-rekryteringar.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige